Riksdagsledamoten kräver: Riv de dolda avtalen med Iran

Publicerad 2022-10-27

Här är Sveriges samarbetsavtal med Iran – om bland annat kvinnors rättigheter.

På torsdagen krävde riksdagsledamoten Håkan Svenneling (V) från talarstolen i riskdagen att Sverige river avtalen.

– Jag undrar om den nya utrikesministern Tobias Billström likt kvinnorna i Iran som klipper av sig håret är beredd att klippa de här avtalen med den iranska regimen.

De okända samarbetsavtalen med Iran tecknades av Ann Linde under hennes besök i Teheran i februari 2017.

Avtalen är icke-bindande och handlar om forskningssamarbeten, vägtransporter, en innovationspark i Iran – och kvinnors rättigheter.

”Målet med den här MOU:n (avtalet, ett ”Memorandum of understanding”) är att stärka bilateralt samarbete i området kvinnors självbestämmande på basen av jämställdhet, ömsesidighet och gemensam nytta”

”Stark signal”

Ett av avtalen från förra regeringens resa till Iran.

Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson Håkan Svenneling krävde på torsdagen under riksdagens frågestund att utrikesminister Tobias Billström river avtalen med mullorna i Iran.

– De här samarbetsavtalen med demokratin Sverige ger en bild av att man kan tänka sig att samarbeta med det totalitära Iran. Det här är ett sätt att understödja regimen och dess arbete och man behöver nu skicka en stark signal från omvärldens sida att det som den iranska regimen gör med att förtrycka sitt folk är oacceptabelt.

 

Här är extrema duon iranska folket protesterar mot

 

Han uppmanar Tobias Billström att avsluta avtalen i förtid.

– Man behöver anmäla till den iranska regimen att man säger upp de här avtalen för att markera en skillnad i de svensk-iranska relationerna och att påtala att det är med anledning av att man inte lyssnar på folket och att den iranska regimen inte har folkets bästa för ögonen och att man förtrycker dem genom våld och dödande av människor och demonstranter, säger Håkan Svenneling.

Kan det inte vara kontraproduktivt att säga upp avtal om kvinnors rättigheter? 

– Nej, för den iranska regimen har visat att man inte är intresserad av att stärka kvinnors rättigheter och det gör att man legitimerar den moralpolis som har begått det här mördandet när man skriver under den här typen av av avtal.

Enligt en utredning från Riksdagens utredningstjänst har Sverige ingått totalt 11 avtal med Iran. Sex av dessa är folkrättsligt bindande och finns redovisade i UD:s sammanställning av Sveriges utlandsavtal, bland annat handlar det om att samarbeta kring luftfart och handel mellan länderna.

 

Tre experter: ”Då kan det bli en iransk vår”

 

Vill agera gemensamt med EU

Fem stycken är samarbetsavtal (MOU:n) som inte är folkrättsligt bindande och det är dessa som Håkan Svenneling syftar på.

Efter Svennelings fråga svarade utrikesminister Tobias Billström direkt att han inte är beredd att vidta några åtgärder innan han konsulterat de andra EU-länderna på nästa utrikesråd i Bryssel.

– De här kvinnorna och unga flickorna som demonstrerar i Iran är värda mycket stor respekt och vi fördömer från regeringens sida det våld som utövas mot dem i alla delar men den viktiga frågan för oss från regeringens sida handlar om vad man kan göra inom ramen för den Europeiska unionen. Vi är alltid redo att ompröva bilaterala relationer med olika stater beroende på utvecklingen men vi måste också göra det konstaterat och fundera över hur övriga EU-stater betraktar utvecklingen, säger Tobias Billström.

Så tipsar du Aftonbladet

Tipsa! är det enklaste och snabbaste sättet att skicka tips, bilder och video till oss.
Du når redaktionen dygnet runt via knappen Tipsa! i Aftonbladet-appen. Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade.

Du kan också ta kontakt med oss på andra sätt.
Mejl: tipsa@aftonbladet.se
SMS/MMS: 71000
Tipstelefon: 08-411 11 11
Har du ett känsligt tips: Kontakta oss genom Secure Drop
Tänk på detta vid en nyhetshändelse: Var aldrig i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.