KD-topp: Pausa biståndet till FN-organ i Gaza

Uppdaterad 2024-01-30 | Publicerad 2024-01-29

KD-toppen Hans Eklind kräver att Sverige pausar sitt bistånd till FN:s organ för palestinska flyktingar efter anklagelser om att anställda deltog i Hamas terrordåd.

Centerpartisten Abir Al-Sahlani varnar för vad det kan leda till.

– Vi kan inte kollektivt bestraffa befolkningen i Gaza för vad en enskild terroristorganisation gör, säger hon.

Följ ämnen
Gaza

Tolv anställda på FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar, Unrwa, har fått sparken eftersom de misstänks för inblandning i Hamas attack mot Israel den 7 oktober, meddelade FN i fredags.

Nyheten har lett till omfattande internationella reaktioner.

USA, som är Unrwas största givare, pausade redan i fredags sitt bistånd till organet. Flera länder, som Storbritannien, Tyskland och Finland, har i helgen följt efter.

EU-kommissionen har i dag meddelat att biståndet fortsätter, men att anklagelserna mot Unrwa tas med i framtida beslut om bistånd.

Nu höjs röster om att även Sverige, Unrwas fjärde största givarland, ska pausa biståndet till FN-organet.

”Måste säkerställa”

– Vi måste säkerställa att svenska skattebetalares pengar inte stödjer den här terrororganisationen som heter Hamas, säger Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Hans Eklind till Sveriges Radio P1 Morgon.

Hans Eklind (KD).

Även Joar Forssell, riksdagsledamot för Liberalerna, skrev i helgen på X, tidigare Twitter: ”Sverige bör genast frysa stödet till Unrwa tills dess en grundlig utredning gjorts kring anställdas medverkan i Hamas terrormassaker den 7 oktober”.

Men det finns andra som varnar för vad ett sådant beslut kan leda till.

”Har vidtagit åtgärder”

– USA, Storbritannien och andra länder som pausat sitt bistånd hamnar helt fel i sin slutsats. Vi kan inte kollektivt bestraffa befolkningen för vad en terrororganisation gör. Och man kan heller inte påstå att ett helt FN-organ är påhejare av terrorism. Det är 12 personer som misstänks, FN har vidtagit åtgärder och Unrwa har sagt att man undersöker vad som hänt, säger Abir Al-Sahlani, EU-parlamentariker för Centerpartiet, till Aftonbladet.

Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, deltog i samtalet med Hans Eklind i SR P1 Morgon under måndagsmorgonen:

– Det är viktigt att Sverige stödjer de palestinska flyktingarna i den svåra situation som är nu. Det Hans Eklind föreslår är att vi ska straffa massa människor för en promille av vad en organisations anställda har gjort. Det är fruktansvärt det de har gjort, men man kan inte straffa både en organisation och ett helt folk genom att dra in allt bistånd och stoppa all utbildning till palestinska barn, all sjukvård till palestinska mödrar och allt stöd till palestinskt företagande, sa han.

UNRWA (FN:s hjälporganisation) och en palestinsk familj.

”Sista man ska göra”

Det skulle vara tvärtemot vad palestinier i Gaza behöver just nu, sa Svenneling också:

– Det sista man ska göra är att stressa den organisation som finns på plats mest, Unrwa, genom att också skapa ett behov i deras finansiering.

Sveriges regering beslutade i höstas att frysa utvecklingsbistånd till Palestina och gav den svenska biståndsmyndigheten Sida i uppdrag att göra en översyn, vilket lett till att större delen av biståndet fortfarande är pausat. Pengar till Unrwa ingår dock i en annan typ av bistånd, humanitärt bistånd, som inte påverkas av pausen.

Inget beslut än

Johan Forrsell (M), bistånds- och utrikeshandelsminister, uppger för Aftonbladet att inget beslut tagits gällande Unrwa ännu.

– Vi har under helgen tagit ett antal kontakter, inklusive med chefen för Unrwa och andra givare. Detta för att orientera oss om läget och framföra våra budskap. Vi ser väldigt allvarligt på detta och kommer att återkomma, säger han, och förtydligar att inga pengar ännu betalats ut till Unrwa för 2024.