Ica-handlarens julklapp: Alla får ledigt

Uppdaterad 2019-12-21 | Publicerad 2019-12-20

Samtliga 140 anställda på Ica Kvantum Hjertberg slipper arbeta i jul. Butiken håller stängt både på julafton och juldagen – en tradition som man hållit hårt på i 25 år.

Den som tänkt att julhandla på Ica Kvantum Hjertberg i Lidköping måste ha det överstökat innan julafton. Som en julklapp till de omkring 140 anställda håller man butiken stängd den 24 och 25 december.

– Det känns jättebra. Vi jobbar mycket inför jul så det känns stort att få fira jul i lugn och ro. Och så blir det en uppladdning inför nyårshelgen, säger den ställföreträdande Ica-handlaren Sara Gyltman.

En tradition

Sara Gyltman har drivit butiken tillsammans med sin pappa Anders Fredriksson i fem år. Han har i sin tur haft butiken i 25 år, och har alltid gett samtliga medarbetare julledigt.

– Det har varit vår tradition, de anställda är tacksamma och väldigt glada, säger Sara Gyltman.

Nog kostar det pengar att hålla stängt både på julafton och juldagen. Men Ica-handlaren tycker att det är värt det.

– Våra medarbetare är vår främsta resurs så det här är en investering i dem. De är värda det efter de hektiska dagarna inför jul, säger hon.

Och några arga kunder ska inte ha hört av sig.

Hoppas att fler tar efter

Förra året rapporterade Aftonbladet om Ica Kvantum Ekängen i Eskilstuna som höll stängt på julafton. Ica-handlaren Tommy Kåmark berättade då att beskedet togs emot av applåder från de anställda. Nu hoppas Sara Gyltman att fler butiksägare gör samma sak.

– Det känns som att vi är ganska ensamma med vår tradition, säger hon.

Följ ämnen i artikeln