Barbro, 93: ”Jag råkade ut för bedragare – låtsades vara poliser”

Publicerad 2020-01-13

Två män som utgav sig för att vara poliser försöka lura Barbro, 93.

Barbro Granström, 93, blev utsatt för ett bedrägeriförsök när falska poliser knackade på och ville komma in i hennes lägenhet.

– I efterhand tänker jag bara: vilken tur att de inte slog ner mig, säger Barbro.

En söndag i december knackade det på hos 93-åriga Barbro Granström. Barbro, som är mamma, mormor och mormorsmor till tio barnbarnsbarn, bor ensam i en lägenhet i Uppsala och har varit änka i nitton år. Hon säger att hon hör ganska dåligt men när någon upprepade gånger knackade på dörren den söndagen gick hon och tittade genom titthålet.

– Jag såg att det stod två mörkklädda karlar utanför och tänkte: de öppnar jag inte för. Men de fortsatte att knacka och jag frågade vad de ville. Då sa de att de var från polisen och hade hört talas om att det var en hälare i just den här trappuppgången. Då såg jag att de hade polismössor och polisuniformer så jag öppnade.

Barbro berättar att männen som utgav sig för att vara poliser såg trevliga ut. De bad om att få komma in och prata, men Barbro släppte inte in dem utan bad om att få se deras legitimationer – något som de påstådda poliserna snabbt fiskade upp.

– Tillslut sa jag ändå: jag vet inte något om det här, ni får fråga någon annan. Då bad dem mig att få låna nycklarna till källaren och vinden för att ta sig en titt. Då stängde jag dörren.

”Förfärligt”

Några dagar senare ringde Barbros son, Erik Granström, polisen. Då fick han höra att inga poliser var beordrade att vara i det området under den angivna dagen och tiden.
— Det är ju förfärligt. Dels att det är min mamma, dels att det härjar bedragare som utnyttjar de svaga. Jag förstår inte hur de kan leva med sig själva, säger Erik Granström och fortsätter:
— Det som är obehagligt är att de är uniformerade och visar upp legitimationer som liknar riktiga. Det kan bli svårt att skilja de från riktiga polislegitimationer.

Råkat illa ut tidigare


Ingen annan i uppgången eller huset fick besök av de påstådda poliserna, berättar Barbro.
– De var bara hos mig som är gammal. Sen ringde en från tvärs över gatan och sa att det var några skumma typer som stod utanför hennes dörr och knackade men hon öppnade inte dörren för dem. Tänk om jag hade släppt in dem? Vilken tur att de inte slog ner mig. Jag tycker att det är förfärligt, de såg ju så trevliga ut.

Barbro berättar vidare att hon råkat ut för ett misstänkt bedrägeriförsök även tidigare. Den gången ringde en person som påstod sig vara mäklare och ville värdera hennes lägenhet.

– De kollar ju upp var vi som är mellan 90 och 100 bor och tror att de kan lura oss, säger Barbro. Men på Träffpunkt Sävja, där man kan umgås och träna och gå på föredrag berättade de att man ska vara vaksam. Och aldrig släppa in om de är två. Jag vill säga till andra som kan råka ut för det här: lägg på telefonen eller stäng dörren om det verkar misstänkt.

Enligt Daniel Wikdahl, polisens presstalesperson, vid region mitt, har det förekommit falska poliser i regionen, men inte i någon större utsträckning.

– Inte vad vi känner till i alla fall. Men om man misstänker att man blivit utsatt är det viktigt att göra en anmälan. Annars blir det svårt för polisen att sätta stopp för den här typen av brott.
I Barbros fall blev det ingen formell anmälan. Sonen Erik menar att det inte var ett aktivt ställningstagande.
– Jag ringde ju polisen och upplyste dem om vad som hänt – och tänkte nog att det kanske var en anmälan Jag reflekterade nog aldrig om huruvida det blev en formell anmälan eller inte och hade inte haft något emot en sådan. Det var hur som helst inget aktivt ställningstagande mellan mig och mamma.
Lite lustigt att polisen inte frågade om vi ville göra en formell anmälan, kan jag tycka i efterhand, när nu polischefen säger att det är viktigt att anmäla.

Följ ämnen i artikeln