Anställd: Så klart man tappat förtroendet

Britta Kramsjö/TT

Malin Johanson/TT

Publicerad 2019-10-29

Med fler leverantörer ska sjukhusen få de förbrukningsmaterial de behöver, hoppas ansvariga politiker. Men beslutet tas emot med viss skepsis av personal och patienter som TT pratat med.

– Det är ju bedrövligt för dem som verkligen behövde operation och att inte få fram grejer, säger Gunilla Fällström, tidigare patient vid sjukhuset, när TT träffar henne i Västerås.

Bristen på sjukvårdsmaterial har tidigare bland annat lett till inställda operationer, och läget inom sjukvården är fortsatt allvarligt. Den gemensamma varuförsörjningsnämnden för de fem drabbade regionerna har därför beslutat att ta in fler leverantörer för att få fart på leveranserna.

Det är nu inte aktuellt att säga upp avtalet med det kritiserade bolaget Apotekstjänst. Gunilla Fällström tycker dock att nuvarande leverantör borde bytas ut.

– De måste ju byta så de får fram grejerna. Det är ju viktigt att få fram handskar och sådant, säger hon.

"Ju fler kockar..."

Maj Wessberg, patient vid sjukhuset i Västerås, har svårt att avgöra om fler leverantörer verkligen kommer att lösa problemet.

– Svårt att säga, säger hon.

TT: Finns det en risk att det blir ännu rörigare?

– Så kan det också bli. Man säger ju: Ju fler kockar, desto sämre soppa.

Johanna Rose, som jobbar i köket och med städning på sjukhuset i Västerås, är försiktigt positiv och hoppas att politikernas lösning ska fungera.

– Det är kanske bra, men vi får se. Vi vet inte vad som kommer hända. Men jag hoppas att vi inte kommer att drabbas igen med allt som hänt, för det är inte bra, säger hon.

Förtroendet förlorat

Förtroendet för det kritiserade bolaget Apotekstjänst, som tog över ansvaret för leveranserna den 1 oktober, har dock försvunnit, säger hon.

– Så klart att man har tappat förtroendet. Att man inte klarat av att leverera efter behovet.

TT: Vad tänker du om situationen med materialbristen?

– Kaos faktiskt. Vi som jobbar i köket och med städning, vi behöver ju engångsmaterial hela tiden, säger Johanna Rose.

Följ ämnen i artikeln