Ännu ett dödsfall i Högsjö: ”Man är förbannad och frustrerad”

Uppdaterad 2020-03-27 | Publicerad 2020-03-24

Orten Högsjö med 700 invånare är fortsatt hårt drabbad av det nya coronaviruset.

Natten mot söndag avled en tredje person, 58-åriga Ann-Kristine Karlsson.

– Jag hade nästan förberett mig på det värsta, eftersom de bara lät henne vara kvar hemma, säger sonen Christian som är kritisk till att mamman inte fick hjälp tidigare.

Under måndagen vajade flaggorna på halv stång utanför fabriken i Högsjö. Byns tredje dödsfall på en vecka är Ann-Kristine ”Anki” Karlsson, 58, som arbetade på företaget Voith.

Sonen Christian berättar att hans mamma var styvdotter till byns första coronarelaterade dödsfall, en man i 80-årsåldern.

– Hon tog hand om honom när han blev dålig, innan han åkte in till sjukhus, säger Christian Karlsson.

Dagen efter, måndag 9 mars, blev hans mamma själv sjuk. Christian berättar att hon hade nästan 40 graders feber i 6–7 dagar.

– Det höll i sig hela veckan, ja ännu längre. Tisdag-onsdag hade febern lagt sig, då låg den på 37 grader som vanligt. Då tänkte man att nu är det lugnt, säger Christian.

Dagarna fram till lördag var ”Anki” symtomfri, men väldigt trött.

– Hon orkade knappt gå ner och duscha eller nånting. Hon kände att det började pirra i armarna, säger han.

”Gick jäkligt fort”

Natten till söndag åkte mamman in till Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

– Hon led inget speciellt vad jag har förstått. Det gick jäkligt fort, det var inget utdraget, vilket är skönt på ett sätt, säger Christian Karlsson.

Under måndagen fick familjen besked att Ann-Kristine var smittad av coronaviruset.

– De ringde min pappa och berättade att det var så. Enligt läkarna hade hjärtat tagit för mycket stryk under tiden med så hög feber. De var också frågande till varför hon legat hemma och vem som rekommenderat det, säger Christian.

Han berättar att hans mamma försökte få vård under dagarna med hög feber.

– Hon ringde 4–5 gånger till 1177 och vårdcentralen och försökte komma in. Hon pratade även med smittskyddsläkare i Eskilstuna (Mälarsjukhuet).

– Men de sa också att hon skulle vara hemma, säger Christian.

Tre personer i Högsjö har dött i sviterna efter att ha smittats av det nya coronaviruset.

”Tillhörde riskgrupp”

Han har svårt att förstå varför hans mamma inte fick hjälp trots att hon varit i kontakt med en bekräftat coronasmittad och själv tillhörde en riskgrupp då hon hade haft en tidigare hjärtinfarkt samt lungsjukdomen kol.

– Man är förbannad och frustrerad så klart. De säger ”var hemma och ät Alvedon och få i dig vatten” när hon var riskgrupp och hade tagit hand om en som är bekräftad, säger Christian Karlsson.

Det sonen framför allt reagerar på är att samtidigt som styvrfadern bekräftades smittad, låg mamman hemma i hög feber.

”Det har gått runt i byn”

Aftonbladet besökte Högsjö för att göra ett reportage i fredags. Byn med 700 invånare hade då två coronarelaterade dödsfall. Nu är den siffran tre.

– Jag var ju också dålig tre veckor innan, säger Christian Karlsson. Och samtidigt var brorsan dålig med feber, illamående och ont i halsen. Det har gått runt på byn.

Orten Högsjö i Vingåkers kommun har cirka 700 invånare.

Där och då, för en månad sedan, tänkte ingen på att det kunde handla om coronaviruset.

– Jag har egentligen inte tänkt på det förrän i efterhand. Man kan ju lika gärna ha haft det, säger Christian, vars pappa också varit sjuk.

– Han blev dålig dagen efter mamma. Men han hade feber i tre-fyra dagar, sedan ingenting. Det känns som det bör vara samma sak, men man vet ju inte.

Styvrfadern, som hade hemtjänst och färdtjänst, hade själv inte rest längre bort än Flen tiden innan han blev sjuk.

– Han var iväg på något privat innan han blev dålig, jag har för mig att det var i Flen, säger sonen.

Hon tog hand om honom och var väldigt omtänksam

Christian beskriver mamma ”Anki” som en hjälpsam person som bland annat tog stort ansvar för sin sjuke svärfar.

– Hon tog hand om honom och var väldigt omtänksam, säger han.

Fredrik Gustavsson är pressansvarig på Region Sörmland. Han skriver i ett SMS att han beklagar sorgen men inte kan kommentera enskilda patientfall.

– Händelser med patienter som avlidit med covid-19 infektion kommer att gås igenom för att se om vi borde agerat annorlunda, skriver Fredrik Gustavsson.

Region Sörmland omfattar de knappt 300 000 människorna i Södermanlands län. Regionen är hårt drabbad av det nya coronaviruset, totalt har sju personer dött varav tre stycken i lilla Högsjö.

Den andra dödsfallet i byn var en kvinna i 80-årsåldern som bodde i samma trappuppgång som Ann-Kristine Karlssons styvpappa.

PODD Så jobbar Aftonbladet med coronaviruset

I Aftonbladet Daily pratar vi om hur Aftonbladet arbetar kring rapporteringen av coronaviruset och den globala krisen. Gäst är Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Pizzerian i Högsjö.