Våldsbrottsling rymde från rättspsyk

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Henrik Montgomery/TT
En våldsbrottsling, dömd till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, har rymt från en klinik i Göteborgstrakten. Arkivbild.

En våldsbrottsling, dömd till rättpsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, har rymt från en rättspsykiatrisk klinik i Göteborgstrakten.

– Vi kommer att leta efter honom för att kunna föra honom tillbaka till kliniken, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i region Väst.

Mannen dömdes 2018 till sluten rättspsykiatrisk vård efter att tingsrätten funnit honom skyldig till försök till mord och grovt vapenbrott. Han hade då riktat ett vapen mot sin systers huvud och tryckt av flera gånger, men vapnet klickade.

– På måndagen kom det in en handräckningsbegäran från rättpsyket. Den handläggs av gruppen som letar efter anmälda efterlysta personer, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Kontaktade systern

Samma dag som rymningen kontaktades mannens syster av den rättpsykiatriska kliniken som meddelade henne om rymningen.

– Jag är livrädd. Jag vågar knappt gå utanför dörren, säger systern till Göteborgs-Posten.

I en kommuniké som undertecknats av Eirini Alexiou, verksamhetschef rättspsykiatri vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, bekräftas att mannen har rymt. Och hon skriver vidare:

Inget rikslarm

"Patienten har sedan juli månad, efter individuell bedömning, återkommande haft frigång på sjukhusområdet för promenader. Verksamheten hade inga indikationer på att patienten denna gång skulle komma att avvika".

Polisen har inte utfärdat rikslarm.

– Vi har inte gjort någon nationell efterlysning. Däremot markerar det att mannen är eftersökt enligt våra interna system, säger Thomas Fuxborg.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Göteborg