Bildt om Bildt: ”Ingen aning om det är sant”

Publicerad 2017-02-27

Mystiken kring Nils Bildt, som uttalade sig om Sverige i Fox News, tätnar.

Nu kommenterar Carl Bildt det påstådda släktskapet med ”säkerhetsrådgivaren”.

”Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver den före detta utrikesministern i en kommentar till SVT Nyheter.

Den konservativa tv-kanalen Fox News gav Nils Bildt titeln ”svensk försvars- och nationell säkerhetsexpert”, och lät honom kommentera problem kring det svenska flyktingmottagandet.

Inga kopplingar till UD

Men det visade sig att Nils Bildt inte har några kopplingar till varken UD eller Försvarsmakten.

Han utvandrade från Sverige 1994. Sedan dess uppges han ha grundat flera konsultföretag i säkerhetsbranschen. Varken UD eller Försvarsmakten vet vem han är och en lång rad experter har varit tveksamma till vilken tyngd hans uttalanden har.

I går kunde Aftonbladet avslöja att Nils Bildt inför valet 2014 ville bli riksdagsman för Sverigedemokraterna.

Nils Bildt ska ha berättat att han var släkt med Carl Bildt för SD:s försvarspolitiska talesperson Mikael Jansson

Nils Bildts mamma skulle vara kusin med den före detta utrikesministern, enligt uppgifter till Jansson.

– Just det var känsligt, han sa att han skulle prata med Carl. Han ville inte ge sig in i politiken utan att prata med honom först, sa Jansson till Aftonbladet igår.

Carl Bildt: ”Ingen aning”

Nu kommenterar förre utrikesministern Carl Bildt det påstådda släktskapet. Han skriver till SVT Nyheter att han själv inte har en aning om det stämmer:

”Ser bara i andra media att hans mormors far tydligen hette Bildt. Ingen aning om det är sant eller inte. I alla fall inte ens antydan till närkontakt med vår gren av släkten”, skriver Carl Bildt i en kommentar till SVT Nyheter.