Ryska ambassaden vill slippa sanktionerna – för att ta emot pengar

Uppdaterad 2022-04-06 | Publicerad 2022-04-05

Sverige utvisade i dag flera tjänstemän från ryska spionorganisationer som verkat i landet under diplomatisk täckmantel.

Samtidigt vill ryska ambassaden nu ha ett undantag från sanktionerna – för att kunna ta emot stora summor från landets statskassa.

”Det stämmer att Kommerskollegium har fått in en ansökan från Rysslands ambassad och att ansökan gäller undantag från de beslutade sanktionerna”, uppger Katarina Friskman, pressansvarig på Kommerskollegium.

Utrikesminister Ann Linde (S) meddelade i dag att tre stycken underrättelseofficerare som befinner sig i Sverige under diplomatisk flagg ska utvisas och förklaras ”persona non grata”.

Samtidigt kan Aftonbladet nu berätta att Rysslands ambassad i Sverige ansökt hos Kommerskollegium om undantag från EU:s sanktioner för att kunna få pengar från Ryssland insatta på ambassadens konto.

”Det stämmer att Kommerskollegium har fått in en ansökan från Rysslands ambassad och att ansökan gäller undantag från de beslutade sanktionerna. Ansökan behandlas och Kommerskollegium kan i nuläget inte uttala sig ytterligare om ärendet.”, skriver Kommerskollegiums pressansvariga Katarina Friskman i en mejlkommentar.

Finns i Sverige

I sin ansökan har den ryska ambassaden, enligt Aftonbladets uppgifter, angett att pengarna ska användas för att tillgodose ambassadens grundläggande behov.

Förbudet mot att ta emot pengar från Ryssland gäller enligt sanktionsregelverket överföringar på över 100 000 euro, det vill säga dryga en miljon kronor.

Utanför ryska ambassaden i Stockholm har massvis av människor samlats för att visa sitt stöd för Ukraina.

Säkerhetspolisen har under de senaste veckorna gått ut med att en tredjedel av den ryska ambassadpersonalen i Sverige egentligen är underrättelseofficerare. De aktuella beskickningarna som pekas ut är ryska ambassaden på Gjörwellsgatan i Stockholm, den ryska handelsrepresentationen på Lidingö samt Rysslands generalkonsulat i Göteborg.

– De ryska underrättelsetjänsterna, den militära underrättelsetjänsten GRU, den civila underrättelsetjänsten SVR och den ryska säkerhetstjänsten FSB, de finns också i Sverige representerade. Och de tjänsterna har ju naturligtvis varit väldigt involverade i att planera och genomföra den militära invasionen av Ukraina, sa kontraspionagechefen Daniel Stenling på Säkerhetspolisen till Aftonbladet i samband med presentationen av Säpos årsbok.

Daniel Stenling på Säpo.

”God koll”

Han säger att Säkerhetspolisens uppfattning är att Ryssland är det land som har ”störst andel diplomater som är underrättelseofficerare”. Enligt uppgifter så har Säkerhetspolisen satt samman en lista på 10–15 ryssar med diplomatpass som egentligen arbetar som underrättelseofficerare.

– Jag skulle säga att de underrättelseofficerare som finns stationerade i Sverige under diplomatisk täckbefattning, de har vi väldigt, väldigt, god koll på vilka de är, säger Daniel Stenling.

Kommerskollegium är en svensk myndighet som ansvarar för bland annat handelspolitik och utredningar om handelshinder och utrikeshandel. Myndigheten fick tidigare i vår regeringens uppdrag att övervakar delar av EU:s sanktioner mot Ryssland efter invasionen av Ukraina.