Kronprinsessan Mette-Marit kroniskt lungsjuk

TT-NTB TT

Publicerad 2018-10-24

"Jag har under en del år tidvis haft hälsoutmaningar och nu vet vi mer om vad dessa bottnar i", säger Norges kronprinsessa Mette-Marit som lider av kronisk lungfibros. Arkivbild.

Norges kronprinsessa Mette-Marit har drabbats av en ovanlig och kronisk variant av lungfibros. I perioder kommer sjukdomen att begränsa hennes officiella program, meddelar det norska kungahuset.

Den 45-åriga kronprinsessan har genomgått omfattande hälsoutredningar, enligt hennes läkare, professor Kristian Bjøro vid Rikshospitalet i Oslo.

Preliminärt är det oklart om lungsjukdomen är inne i en mer omfattande autoimmun sjukdomsprocess eller om det finns andra orsaker till lungförändringarna, heter det i ett pressmeddelande.

Kommit sakta

"Jag har under en del år tidvis haft hälsoutmaningar och nu vet vi mer om vad dessa bottnar i. Tillståndet gör att arbetskapaciteten kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det framöver kommer att finnas behov av att planlägga perioder utan officiellt program. I samband med behandling och när sjukdomen är mer aktiv, kommer detta att vara nödvändigt", berättar Mette-Marit i uttalandet.

Kristian Bjøro säger att lungförändringarna har följts i flera år och att sjukdomen har utvecklats långsamt under den perioden. Utredning och behandling sker vid Rikshospitalet i samarbete med läkare utomlands.

Okänd orsak

Orsaken till den typ av lungfibros som drabbat Mette-Marit är inte känd i högre grad. Enligt Kristian Bjøro råder dock stor enighet om att den inte har samband med miljö- eller livsstilsfaktorer, vilket annars är fallet för mer vanliga typer av lungfibros.

Statsminister Erna Solberg reagerar så här på sjukdomsbeskedet:

"Nu är det viktigaste att kronprinsessen får god behandling, uppföljning och omsorg. I dag sänder jag varma tankar till kronprinsessan Mette-Marit."

ANNONS