Kungligt Mellanösternbesök inlett

TT

Publicerad 2018-10-15

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel på röda mattan vid ankomsten till Marka International Airport i Amman på måndagen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har landat i Jordanien tillsammans med jämställdhetsminister Lena Hallengren (S).

Färden gick i 25-gradig värme direkt till klassiska Citadellet beläget på huvudstaden Ammans högsta topp Jabel al-Qala'a.

Besöket till Citadellet, som består av forntida ruiner från bland annat det romerska och bysantiska riket, inleder det fem dagar långa officiella besöket i Mellanöstern där kronprinsessparet avslutar vistelsen i Libanon på fredag.

De ska bland annat besöka ett av Jordaniens tio palestinska flyktingläger och träffa representanter från FN:s hjälporgan för palestinska flyktingar (UNRWA), som i dag bistår runt 5,3 miljoner palestinska flyktingar i Jordanien, Libanon, Syrien och Palestina med humanitärt stöd. Framför allt är många flyktingbarn traumatiserade av kriget och lider av ångest.

Jordanien och Libanon tillhör de länder som har tagit emot flest flyktingar sedan Syrienkriget startade 2011.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel kommer också att besöka Döda havet, Jesu dopplats, Skandinaviska skogen (som kung Carl Gustaf fick under ett statsbesök i landet 1989) och vandra på världens längsta vandringsled, Jordan trail.

I Libanon ska kronprinsessparet bland annat träffa landets president Michel Aoun och premiärminister Saad al-Hariri. Kronprinsessan blir även en av huvudtalarna på en hållbarhetskonferens i Beirut.