Journalisterna torterades av Gaddafis styrkor

Uppdaterad 2011-03-13 | Publicerad 2011-03-10

Ställdes upp mot vägg och utsattes för skenavrättning

Torterade Journalisterna Feras Killani och Goktay Koraltan, satt tillsammans med Chris Cobb-Smith i ett av Gaddafis tortyrfängelser.

BBC-journalisterna tillfångatogs av Gaddafis styrkor i Libyen.

Under flera dygn blev de slagna, torterade och utsattes för skenavrättningar.

– Jag kan inte ens beskriva hur illa det var, säger en av dem.

Chris Cobb-Smith, Gotkay Koraltan och Feras Killani hade skickats till Libyen av brittiska BBC för att bevaka upproret mot Gaddafi.

I måndags försökte de ta sig in i staden Zawiya, men stoppades vid en vägspärr.

När de identifierade sig som journalister togs de omedelbart till fånga och fördes till en arméförläggning utanför Tripoli. Där sattes de på huvor och handbojor och anklagades för spioneri.

– Jag kan inte ens beskriva hur illa det var. Nästan alla fångar hade huvor och var bakbundna hårt, med svullna händer och brutna revben. De hade ångest. De skrek, säger Feras Killani till BBC.

Skräckdygn

I nästan ett dygn misshandlades journalisterna med tillhyggen, torterades och utsattes för skenavrättningar.

– Vi ställdes upp mot en vägg. Jag stod sist i ledet – med ansiktet mot väggen, säger Chris Cobb-Smith.

– Jag tittade upp och såg en man med ett automatvapen. Han gick runt och satte vapnet mot fångarnas nackar. Sedan gick han fram till mig, satte vapnet mot min nacke och tryckte av två gånger. Kulorna ven förbi mitt öra. Soldaterna bara skrattade.

"Dåligt tillstånd"

Efter 21 timmar släpptes journalisterna och kunde lämna Libyen. De mår efter omständigheterna bra. Men ödet för deras medfångar är fortfarande oklart.

– Fyra av dem var i riktigt dåligt tillstånd. De bar spår av tortyr i ansiktet och på kropparna. Jag spenderade minst sex timmar med att hjälpa dem att dricka, sova, urinera och flytta dem från en sida till en annan, säger Goktay Koraltan.

I ett uttalande fördömer BBC starkt ”den kränkande” behandlingen av journalisterna.

– Trots de här attackerna kommer BBC att fortsätta rapportera om situationen från Libyen, både inne i landet och utanför, säger Liliane Landor talesperson på BBC.

En högt uppsatt libysk tjänsteman har bett om ursäkt för det inträffade.

"Finns inte kvar"

Vad som händer inne i staden Zawiya är oklart. Inga journalister släpps in i staden och telefon- och mobiltrafiken har stängts ner.

Men boende i staden har ändå fått ut rapporter om att Gaddafis styrkor brutalt har attackerat civilbefolkningen de senaste dagar.

– Zawiya som det en gång var finns inte kvar, säger ett vittne till Reuters.

Följ ämnen i artikeln