”De andra kunde ha rest sig upp och gått”

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson kritiseras av tidigare partiledare

avChristoffer Nilsson, Karin Moberg Granström

Publicerad:
Uppdaterad:

Annie Lööf slog näven i bordet och hyllas nu över blockgränserna av tidigare partiledare.

Men flera av dem är kritiska mot att inte fler reagerade hårdare mot Jimmie Åkessons uttalande i SVT:s partiledardebatt.

– Han är ju full av skit. De andra kunde ha rest sig upp och gått därifrån, säger Ulla Hoffmann, tidigare V-ledare.

I SVT:s partiledardebatt på fredagskvällen sa Jimmie Åkesson (SD) att invandrare har svårt att få jobb för att de inte passar in i Sverige.

När orden fälldes reagerade Annie Lööf (C) starkt, slog näven i bordet och utbrast: ”Hur uttrycker du dig?”.

I senare replikskiften kritiserade även Jan Björklund (L) och Isabella Lövin (MP) SD-ledaren.

1 av 4 | Foto: TT
Ulla Hoffman, Vänsterpartiets partiledare 2003–2004.

Tidigare partiledare är djupt kritiska mot Jimmie Åkessons uttalande. Flera av dem hyllar Annie Lööf men tycker också att andra partiledare skulle ha markerat tydligare.

– Han är ju full av skit. Det han säger stämmer inte. Däremot tycker jag det var jättebra att Annie Lööf reagerade som hon gjorde. Hon gjorde det alla andra partiledare också skulle ha gjort. De kunde ha rest sig upp och gått därifrån, säger Ulla Hoffmann, 76, Vänsterpartiets partiledare 2003–2004.

Ohly: Rasistiskt uttalande

På vänsterkanten får hon medhåll av sin efterträdare Lars Ohly, 61.

– Jag tror aldrig jag hört något lika rasistiskt uttalande i någon partiledardebatt så länge jag varit politiskt aktiv. Det här var ett klockrent rasistiskt uttalande och det var väldigt skönt att se Annie Lööfs reaktion. Det är märkligt att inte fler i den partiledarkrets som fanns på plats reagerade lika starkt, säger Ohly.

Göran Hägglund var partiledare för KD 2004–2015.

– Jimmie Åkesson går längre än vad han tidigare gjort inför tv-kameror och svenska folket. Det obehagliga är att han själv inte känner att han går över alla gränser när han uttrycker sig på det viset, vilket jag menar att han gör, säger han.

Du säger att han gick över alla gränser. Borde fler då ha markerat tydligt?

– Jo, fast då finns det en risk att hela debatten kommer att handla om den saken. Jag tror inte att någon av de övriga partiledarna har någon annan inställning än att han gick över gränsen, säger Hägglund.

Westerberg: Andra ledare borde varit tydligare

Bengt Westerberg, partiledare för FP (nuvarande L) 1983–1995, välkomnade Annie Lööfs reaktion under debatten.

– Jag hade gärna sett att de (övriga partiledare, reds anm) varit tydligare i sin reaktion, alltså inte bara låta Annie Lööf tala för allihop, säger han.

Han skapade politisk tv-historia när han lämnade valvakan på SVT 1991 i protest för att Ian Wachtmeister från Ny demokrati anlände.

Westerberg uppger att han hade agerat likadant i dag.

– I själva verket är Sverigedemokraterna, som jag uppfattar det, ett större hot mot invandrare i Sverige än vad Ny demokrati var. Det var illa nog med dem men ännu värre i dag, säger Westerberg.

Åkesson utvecklade sedan sitt uttalande och kallade det ”omsorgsfullt och inkluderande”.

– Jag sa att de inte passar in i Sverige därför att de inte har anpassat sig, och då måste vi ge en möjlighet för dem att anpassa sig, sa han.

Under debattsändningen tog SVT avstånd från Åkessons uttalande. Under lördagskvällen meddelade SD att Åkesson kommer att bojkotta public service-bolaget under lördagen och söndagen.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM