Augusti slog värmerekord i hela Europa

Publicerad 2018-09-06

Sommaren 2018 är de stora värmerekordens sommar – och Europa hade sin varmaste augustimånad någonsin.

Enligt meteorologen Pär Holmgren är extremvärmen här för att stanna – och det inte utan konsekvenser.

– Det är dödlig utgång om värmen pågår för länge, säger han.

Sammantaget i Europa var augusti månad den hittills varmaste augusti någonsin på hela kontinenten. Framförallt Portugal, Spanien, centrala Frankrike och Polen har haft enorma överskott i temperaturen.

Temperaturerna nådde långt över det normala även i Sverige, även om det inte blev lika stora överskott som i juli.

Enligt meteorologen Pär Holmgren, nu naturskadespecialist på Länsförsäkringar, är extremvärmen en ihållande trend framförallt i mellersta Europa.

– I Centraleuropa har värmeböljor och stillaliggande högtryck under sommaren blivit klart vanligare de senaste åren, säger han.

Även om Sverige också drabbades hårt av sommarens extremhetta går det inte att se riktigt samma utveckling i Sverige.

Skandinaviska somrar varierar

– Man får ha klart för sig att somrar i norra Europa varierar mycket mer än somrar i södra Europa. Det kan dröja fem, tio eller femton år innan vi får en lika varm sommar igen. Men teoretiskt kan det bli ännu varmare redan 2019.

Även om stora delar av planeten var varmare än vanligt under våren och sommaren 2018 slog inte augusti rekord på alla platser.

– Det har inte varit extremvarmt precis överallt. På Antarktis har de senaste veckorna varit mycket kallare än normalt. De senaste dagarna har det varit tre grader under det normala. Det är en väldigt stor avvikelse på en så stor kontinent, normalt handlar det om kanske en halv grad.

Enligt Holmgren beror det allt varmare vädret på ett antal faktorer.

– Det är en kombination av den globala uppvärmningen som dels gör att det sakta men säkert blir varmare i genomsnitt överallt. Men när det blir rekordsituationer beror det minst lika mycket på vädersituationen i sig. Om det blir stillaliggande högtryck med mer sol och svaga vindar blir det på somrarna ofta betydligt varmare.

Ökad dödlighet

Portugal var ett av de hårdast drabbade länderna och under sommaren uppmättes temperaturer långt över fyrtio grader på flera orter.

– Det mest exceptionella var kanske Lissabon som hade 44 grader. Det var en hel grad över det gamla rekordet. När det blir extremvarmt i en storstad kan det få stora konsekvenser. Det är dödlig utgång om värmen pågår för länge. När det blir fyra, fem dagar med en riktigt häftig värmebölja blir det en markant ökad dödlighet, säger Pär Holmgren.

Globalt sett är augusti 2018 inte en rekordmånad, men 2018 kommer att gå till historien som ett av de varmaste åren hittills.

– Globalt sett är augusti 2016 i särklass den varmaste hittills. Det var en extra boost av ”El niño-fasen” på Stilla havet.

– Även om det återstår fyra månader på året pekar allt på att 2018 tillsammans med 2014, 2015, 2016 och 2017 kommer bli de fem varmaste åren som hittills uppmätts på planeten.

Följ ämnen i artikeln