Superstudenten som blev värvad av regeringen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-23

Gick ut Försvarets Tolkskola som andra tjej någonsin.

Jobbet på ambassaden i Moskva fick Anna Backlund att bli intresserad av juridik.

Hon har läst över 300 poäng, talar åtta språk, har jobbat på ambassaden i Moskva och arbetar just nu med en statlig utredning. Men riktigt färdigutbildad är hon nog inte.

Känsliga läsare bör sluta här. Anna Backlunds meritförteckning kan lätt ge mindervärdeskomplex, men den kan också verka peppande och inspirerande. Hon är 27 år, har hunnit med mycket av både studier och jobb, men har själv en avslappnad inställning.

– Jag är optimist och tänker att allting ordnar sig i slutändan, säger Anna Backlund.

Spännande tid i Moskva

Direkt efter gymnasiet läste hon ryska i ett år. Det ledde henne till att göra lumpen på Försvarets Tolkskola, som hon fullgjorde som andra tjej någonsin.

– Jag tyckte det lät kul, jag ville bli tolk och är språkintresserad, berättar Anna.

Efter utbildningen blev hon värvad till ambassaden i Moskva, där hon arbetade i ett par omgångar under två år. Där vaknade hennes intresse för juridik.

– Jag arbetade med att ta emot ansökningar från ryssar som ville få uppehållstillstånd i Sverige och såg hur svensk migrationsrätt fungerar. Det gjorde att jag blev intresserad av mänskliga rättigheter.

Tiden i Moskva beskriver hon som bland det bästa hon gjort, Ryssland är ett spännande land och Moskva en enorm stad, där inte mycket är likt Sverige och Uppsala.

Vill prova många saker

Efter Moskva började Anna Backlund studera på juristprogrammet i Uppsala, men hon har även hunnit med att plugga bosniska/serbiska/kroatiska, bland annat på plats i Kroatien, tack vare ett stipendium.

– Jag vill gärna prova på olika saker, jag ser det som ett sätt att ta tillvara möjligheter som ges. Jag tror alltid man har nytta av det man lär sig, nu kommer till exempel tyskan till pass, menar Anna.

För närvarande arbetar hon som utredningssekreterare i en statlig utredning, som görs på uppdrag av näringslivsminister Maud Olofsson. Just den här utredningen handlar om trygghetssystem för företagare och inte om folkrätt som är Annas inriktning, men hon får på nära håll uppleva hur en rättsutredning går till och vara med om att ta fram ett lagförslag. Hennes mål är att ta sin juristexamen i år, hon har bara examensuppsatsen kvar. Sedan funderar hon på att jobba som jurist ett tag och kanske sitta ting.

– Jag är intresserad av Balkan och Östeuropa, just eftersom jag läst ryska. Jag vill gärna jobba som jurist på någon internationell organisation, helst mot trafficking, säger Anna.

Ta tillvara tiden som student

Men riktigt färdigutbildad är hon nog ändå inte.

– Från början ville jag bli journalist, så jag funderar på att läsa en påbyggnadsutbildning. Jag skulle gärna vilja skriva om och bevaka politik och andra länder.

– En sak jag har tänkt på är att man ska ta tillvara på tiden, fortsätter Anna. Som student är man flexibel och man kan passa på att plugga olika saker och att resa. Det gäller att bläddra i kurskataloger, läsa platsannonser och inte vara rädd för att prova nya saker.