Trevligaste landet i världen? Inte Sverige i alla fall

Publicerad 2016-09-02

En ny studie har undersökt hur världens länder uppfattas av nyinflyttade.

Var är det bäst väder? Var får man lättast bostad? Och var hittar man enklast vänner? Inte i Sverige i alla fall.

En studie från InterNations har undersökt hur 67 olika länder är att flytta till och bosätta sig i. Över 14 000 har deltagit i undersökningen och utifrån en rad olika faktorer har de kunnat fastställa hur bra länder är på att välkomna nya invånare.

Sverige bland de mest ogästvänliga

Deltagarna fick bedöma länder utifrån 43 faktorer som sedan delades upp i totalt 16 kategorier. En av kategorierna som undersöktes var hur gästvänliga länderna uppfattades av nyinflyttade. I topp hittar vi Taiwan, Uganda och Costa Rica – Sverige hamnar på en, inte så trevlig, 62:a plats av totalt 67 länder. Strax före Norge men efter Danmark och rejält efter Finland.

Dålig bostadsmarknad och väder – men bra för barn och miljön

En annan kategori där Sverige kammade hem jumboplatsen var boende. Där hamnar vi i absoluta världsbotten över hur lätt det är att få bostad.

Ser man däremot till miljön ligger Finland i topp tätt följt av Sverige. Och är det viktigt att hitta en bra plats att uppfostra barnen hamnar Sverige på topp fem – men Finland ligger återigen på en förstaplats. I kategorin tas det då hänsyn till hur prisvärt det är med förskola och skolor samt hur bra och säker utbildningen är.

Inte oväntat hamnar vi dock återigen i tio sämsta länderna när det kommer till väder och klimat. Då bor folk mycket hellre i Malta, Costa Rica och Spanien.