Trippelmördaren Martin Saliba har gripits i Libanon

Uppdaterad 2016-09-29 | Publicerad 2016-09-28

Jakten är över.

Dömde trippelmördaren Martin Saliba, 23, har gripits, enligt GT.

– Vi har information om att en svensk medborgare i 25-årsåldern frihetsberövades i Libanon i slutet av september, säger Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, till Aftonbladet.

Utrikesdepartementets presstjänst uppger att en man i 25-årsåldern gripits i Libanon. Enligt GT, som var först att rapportera om frihetsberövandet, är det den eftersökte trippelmördaren Martin Saliba.

– Om det stämmer är det jättebra. Han är ju dömd. Det är inte vi som har skött utlämningsprocessen. Men är han gripen är jag jättenöjd, det vore kanon, säger kriminalkommissarie Sten-Rune Timmersjö, som ansvarat för polisens utredning, till Aftonbladet.

Internationell efterlysning

UD bekräftar för Aftonbladet att ett gripande ägt rum.

– Vi har information om att en svensk medborgare i 25-årsåldern frihetsberövades i Libanon i slutet av september, säger Sofia Karlberg, gruppchef på UD:s presstjänst, och fortsätter:

– Grunden till frihetsberövandet är en internationell efterlysning utfärdad av Sverige. Jag har inga mer uppgifter än det.

Då har han alltså gripits nyligen?

– Ja, i slutet av september, och det är det ju nu, säger Sofia Karlberg.

Enligt GT, som hänvisar till en libanesisk poliskälla, greps Martin Saliba för fem dagar sedan i norra Libanon. Han stoppades av underrättelsetjänsten och har nu förts till en polisstation i väntan på att en domare ska avgöra om han ska utlämnas till Sverige.

Advokat Claes Östlund, som tidigare försvarat Martin Saliba, säger att han förmodligen inte kommer att bli inkopplad i fallet igen.

– Det kan jag inte tänka mig. Jag har ingen kontakt med honom. Han har inga möjligheter att klaga, så på så sätt är det här bara en verkställighetsfråga.

När hade ni senast kontakt?

– Det var i samband med att vi överklagade till HD, det var länge sedan.

Beskrevs som avrättning

I mars förra året sköts tre unga människor ihjäl i Uddevalla i vad polisen beskrev som en ren avrättning.

Martin Saliba friades först för trippelmordet i tingsrätten, men dömdes i början av året till livstids fängelse i hovrätten. När livstidsdomen avkunnades var Saliba redan långt borta, han dök inte upp den sista rättegångsdagen.

Hans bror Mark Saliba, 24, ansågs skyldig redan i tingsrätten och avtjänar nu sitt livstidsstraff.

Den svenska polisen har jagat Martin Saliba sedan domen i hovrätten och efterlyst honom internationellt. I juni meddelade de libanesiska myndigheterna att han befann sig i landet, men att man vägrade lämna ut honom. Libanon saknar utlämningsavtal med Sverige.

Malin Näfver, pressekreterare vid polisens Nationella operativa avdelning, har ingen information om gripandet.

– Jag vet väldigt lite om detta och har inga kommentarer alls, säger hon.