Iraks armé: Vi är inne i Mosul

Publicerad 2016-10-31

Irakiska elitstyrkor ryckte fram i gryningsräd

Irakiska trupper rycker fram mot östra Mosul efter en gryningsräd – och nådde stadens utkanter på måndagen.

Det är första gången styrkorna som försöker driva ut IS har lyckats ta sig in i Mosul.

– Slaget blir ingen picknick, varnar dock en ledare för en shiamilis som slåss mot IS.

Efter två veckors strider är irakiska styrkor nu framme i Mosul. Tillsammans med sina allierade – shia-, sunni- och kurdmiliser – angriper de det sista stora IS-fästet från alla väderstreck.

På måndagsmorgonen gick irakiska elitstyrkor fram i en stor gryningsräd, uppbackade av tungt artilleri och flygbombningar. Senare på dagen uppger en talesperson att man lyckats.

En trupp från Iraks regeringsarmé har nått fram till och in i stadsdelen al-Karama i Mosul, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Om de senaste uppgifterna stämmer är det nu första gången styrkorna som försöker driva ut IS har lyckats ta sig in i Mosul, skriver TT.

Har nått längst i öst

Uppgifterna har dock inte officiellt bekräftats. Muntadhar al-Shimmari, överstelöjtnant i samma elitstyrka, säger till nyhetsbyrån AFP att styrkor som han för befäl över har intagit Bazwaya, en av två IS-hållna byar som hindrat regeringsarméns väg in till Mosul. Striden rasar ännu i den andra byn, Gagjali, skriver TT.

– I kväll, om allt kan säkras, är vi 700 meter från Mosul, säger al-Shimmari.

"Om gud vill"

Angreppet från öst var så framgångsrikt de första dagarna att man fått vänta in framsteg norr och söder om Mosul.

På måndagsmorgonen släppte militärflyg bomber över positioner som IS misstänks skjuta granater från, rapporterar AFP. Samtidigt ryckte konvojer av terrängbilar fram över stäpperna.

Målet är att komma in i Mosul på den östra banken av floden Tigris, som delar staden i två delar. Samtidigt som man ska belägra staden ska man försöka öppna vägar för invånarna att fly.

– Om gud vill är det inte så många kvar och jag hoppas att de som ser på kan be för oss i Mosul för att övervinna Daesh (IS), säger en kvinna i Mosul som ringde in till ett irakiskt tv-program i helgen, rapporterar AP.

– Det är kris vad gäller mat, det är en bränslekris och det är en kris vad gäller det inhumana sätt som Daesh-skurkarna behandlar Mosuls befolkning.

Straffar de som har telefon

Terrorgruppen IS har kontrollerat Mosul i två års tid. Nu kommer vittnesmål inifrån staden om hur invånare som har mobiltelefoner och internetanslutning straffas hårt. På så vis försöker IS kontrollera informationen som når ut.

När irakiska styrkor återtog kontrollen över byn Shura, söder om Mosul, upptäckte man att terroristerna samlat civila för att använda dem som mänskliga sköldar.

Kan ta månader

Det är förutom Iraks regeringsarmé framför allt kurdiska styrkor som strider mot IS. I helgen gav sig också shiamuslimska milisgrupper in i striderna i Mosultrakten.

I nuläget beräknas det ta många veckor, kanske månader, innan IS kan vara fördrivna från Mosul.

Abu Barek, en man som också ringde in till det irakiska tv-programmet, vädjar till sin familj i Mosul att de ska ha tålamod:

– Om ni hör min röst: Det är inte så många kvar. Snälla, stanna hemma tills friheten kommer.

Hadi al-Amiri, ledare för den shiamuslimska Badrmilisen, säger att det kan ta tid innan slaget är över.

– Det blir ingen picknick. Vi är förberedda för slaget även om det tar månader, säger han till AP.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

SE DIG OMKRING I 360 GRADER Följ med vår prisbelönte fotograf ner i stridsfordon  In i IS-fästet  På livsfarligt patrulluppdrag