11-åring gravid efter våldtäkt – nekades abort

Foto: TT NYHETSBYRÅN.
Kvinna med texten ”Laglig abort” vid en demonstration för fri abort.

avEneida Berisha

NYHETER

En elvaårig flicka i Argentina har tvingats föda ett barn efter att ha blivit våldtagen av en 65-årig man. Trots att abort är tillåtet vid vid våldtäkt har flickan ignorerats av lokala myndigheter.

– Jag vill att de ska bort det den gamla mannen stoppade in i min kropp, ska flickan ha sagt enligt The Guardian.

En flicka i elvaårsåldern upptäckte att hon var gravid i januari detta år, efter att ha blivit våldtagen av en 65-årig släkting.

I Argentina är abort olagligt – men kan utföras vid fara för kvinnans liv eller vid våldtäkt.

Flickan och hennes familjs vädjan om att få utföra en abort ska dock ha ignorerats av myndigheterna och under torsdagen tvingades flickan genomgå ett kejsarsnitt då hon passerat vecka 23, rapporterar The Guardian.

Barnet uppges ha liten chans att överleva men enligt läkaren som utförde kejsarsnittet mår elvaåringen bra trots omständigheterna.

Hävdar att flickan inte ville ha abort

Gustavo Vigliocco, hälsominister uppger att flickan inte ska ha velat göra en abort, något som avfärdas av hennes familj och aktivister som står familjen nära.

Enligt en psykolog som behandlat flickan efter två misslyckade självmordsförsök ska hon sagt att hon ”vill att de ska ta bort det den gamla mannen stoppat i mig” skriver tidningen.

Så sent som i augusti förra året röstade landet ned förslag om legaliserad abort, vilket Aftonbladet tidigare skrivit om. Undantag gäller dock om graviditeten utgör fara för kvinnans liv eller vid våldtäkt.

Efter att beslutet kring elvaåringens abort förhalats har diskussionerna kring Argentinas abortlagar och kvinnors rättigheter återigen blossat upp.

Det sker uppskattningsvis omkring 450 000 osäkra och olagliga aborter i landet varje år, enligt The Guardian.

ARTIKELN HANDLAR OM

Argentina

Våldtäkt

Abort

Graviditet