Lööf om kolbiten – skulle pika Fridolin: ”Lovar runt men håller tunt”

Publicerad 2018-08-30

Annie Lööf planerade att använda en kolbit under Aftonbladets partiledardebatt som en blinkning till den kolbit som Gustaf Fridolin använde under förra valrörelsen.

Men rekvisitan kom aldrig till användning – i Aftonbladet Morgon förklarar Lööf vad planen var:

– Han lovade att kolet inte skulle grävas upp. Ska man ha symbolåtgärder och vifta med kolbiten eller ska man ha förslag som leder någonstans?

Aftonbladets partiledardebatt på Cirkus under måndagen blev en succé. Varje partiledare fick 90 sekunder på sig att prata om ett självvalt ämne som de andra fick replikera på.

Under debatten uppmärksammade programledaren Robert Aschberg att Annie Lööf (C) tagit med en kolbit till debatten. Först ville han ge henne en chans att berätta varför – sedan rann tiden iväg.

– Vi måste gå vidare, vi har inte tid att diskutera fjärrkontroller, sa då Robert Aschberg.

Annie Lööf under Aftonbladets partiledardebatt.

Förra valrörelsen blev Gustaf Fridolins (MP) kolbit en snackis, en symbol för det kol han lovade skulle stanna i marken, Vattenfalls kolkraftverk skulle inte säljas utan läggas ned. Ett löfte som partiet senare bröt när regeringen sa ja till försäljning.

”Vad man gör i regeringsställning är det centrala”

Under partiledarutfrågningen i Aftonbladet morgon på torsdagen fick Annie Lööf utveckla vad hennes plan med kolbiten var.

– Det jag ville prata om var resultat för miljö och klimat, hur vi får mer förnybar energi. Miljöpartiet lovar runt men håller tunt. Jag ville fråga Gustaf Fridolin varför han har en knapp där det står ”nu” samtidigt som utsläppsminskningen stannat upp och till och med ökat under deras tid i regeringen.

Annie Lööf beklagar att hon inte fick mötas i en duell om miljön med Gustaf Fridolin under Aftonbladets partiledardebatt.

– Han lovade att kolet inte skulle grävas upp. Ska man ha symbolåtgärder och vifta med kolbiten eller ska man ha förslag som leder någonstans? Det är vad man genomför i regeringsställning som är det centrala.

I AB Morgon pratade hon även om regeringsfrågan och slog återigen fast att Centern aldrig kommer göra sig beroende av Sverigedemokraterna.

– Vi är fyra partier i Alliansen, säger ett parti nej till samarbete så är det så. Jag går till val på att vara en partiledare som står för framåt, för idealism. Vill man byta ut Stefan Löfven och inte göra sig beroende av SD ska man rösta på Centern.