Statsvetare: Svårt hitta ny partiledare för L

Felicia Nordlund/TT

Publicerad 2019-02-06

Det är inte överraskande att Jan Björklund avgår i höst som partiledare, enligt statsvetare.

Desto knepigare kan det bli att hitta en efterträdare som både kan ena partiet efter den senaste tidens stridigheter och staka ut partiets roll i det nya politiska landskapet.

Om Jan Björklund inte hade meddelat sin avgång nu hade säkert frågan kommit upp senare i år, tror statsvetaren Svend Dahl, chef vid Liberala nyhetsbyrån. Nu kan han dra sig tillbaka efter tolv år som partiledare och efter att ha fått igenom januariavtalet.

– Han lyckades få partiet dit han ville i regeringsfrågan och kan därmed lämna med att nu är det dags för någon annan att ta över och bygga vidare på det han har uppnått, säger statsvetaren Svend Dahl, chef vid Liberala nyhetsbyrån.

Men det är inte ett helt riskfritt beslut, enligt Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det kan hända att det här släpper loss interna spänningar. Inför januariuppgörelsen blev det ganska uppenbart att det finns en splittring inom partiet, säger han.

Hot om extraval

Det är inte omöjligt att Björklunds avgång äventyrar januariavtalet, även om det är föga troligt, uppger Hinnfors.

– Det är ett högriskprojekt att han väljer att meddela sin avgång nu. Kristdemokraterna drog sig ur decemberöverenskommelsen eftersom det interna trycket blev för stort och då föll ju allt som ett korthus, säger han och fortsätter:

– Men är det så att man inom Liberalerna är i stånd till att ta det steget är det inte helt otänkbart att Stefan Löfven hotar med extraval. För ett splittrat parti som ligger så nära fyraprocentspärren innebär det att man kan åka ur riksdagen. Så mycket talar för att man sitter still i båten och i stället satsar på nästa val.

Sabuni och Malmström

Bland de personer som nämnts som Björklunds eventuella efterträdare hör EU-kommissionären Cecilia Malmström och den tidigare ministern i Alliansregeringen, Nyamko Sabuni.

– Båda är erfarna politiker och ingen av dem har profilerat sig under regeringsuppgörelsen, vilket kan tala för dem. Samtidigt är det otroligt viktigt med riksdagssamarbetet i detta komplicerade läge och båda två har varit borta från riksdagen länge, säger Hinnfors.

Även Birgitta Ohlsson och partiets ekonomisk-politiske talesperson Mats Persson har nämnts tänkbara kandidater.

– Det som talar emot Persson är att han gick ut offentligt och kritiserade januariavtalet vilket gör att det kan uppfattas som att han eldar på motsättningarna. Ohlssons starka engagemang i vissa frågor kan också vara en nackdel, av samma anledning.

Vem som än efterträder Björklund har en grannlaga uppgift framför sig, enligt Svend Dahl.

– De två faktorer som är helt centrala är förmågan att ena partiet och att peka ut en riktning framåt och hitta det här partiets roll i det politiska landskapet. Inte minst för att differentiera det gentemot Centerpartiet. I dag är det två partier som är väldigt lika varandra och sannolikt finns det bara plats för ett, säger han.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln