Skrällen: Reinfeldt sommarpratar

avIsabelle Nordström, Erik Sjölander

Årets sommarpratare utgörs till stor del av nöjesprofiler.

Men en av skrällarna är att tidigare statsminister Fredrik Reinfeldt ställer upp.

– Jag är en glad människa som är väldigt tacksam för det jag fick uträtta, har han tidigare sagt om sin politiska karriär.

Foto: TT
Fredrik Reinfeldt är en av årets sommarpratare.

När årets sommarpratare presenterades var Fredrik Reinfeldt ett av undantagen från den annars nöjesfokuserade listan.

– Roligt kan man aldrig utlova i förväg. Men jag hoppas ju att det inte blir tråkigt, säger han efter Sveriges Radios presskonferens.

Han kommer bland annat att prata om hur livet ändrar sig – och samhället.

– Men det är inte min utgångspunkt att prata politik, säger han.

"Förändring svårt"

Den tidigare statsministern fyller snart 50 år och upprepar flera gånger att hans sommarprat kommer att handla om en "omställning mitt i livet".

– Förändring är bland det svåraste en människa kan hantera. Det handlar om att kunna ställa om sig till något helt annat och att kunna utmana sig själv, säger han.

I februari hamnade Reinfeldt i rampljuset igen när hans före detta presschef, Roberta Alenius, avslöjades som hans nya kärlek.

Men om han kommer att prata om kärleken i sitt program vill han inte riktigt svara på.

– Jag kommer prata om omställning och bokens värld, svarar han när Aftonbladets tv-team frågar.

Hållit sig borta

Den tidigare statsministern och moderatledaren har hållit sig undan offentligheten sedan han på valnatten berättade att han lämnar politiken.

I stället har han arbetat på boken ”Halvvägs” där han berättar om sitt politiska liv, som Aftonbladet tidigare berättat.

– Jag har kommit in i bokens och förlagens förlovade värld, som amatör med nya ögon. Det vill jag berätta om också, säger han.

Om framtiden har han tidigare sagt att han kommer behålla sitt politiska engagemang, men att han är färdig med partipolitiken.

Förutom Reinfeldt kommer flera journalister och forskare att sommarprata. Journalisten Magnus Falkehed, som förra året kidnappades i Syrien, tycker det känns stort att vara en av årets värdar.

– Det är kul att få helt fria händer. Jag kommer att prata om absurditeten i ett källarhål och världen efter en udda erfarenhet, säger Falkehed.

Debuterar

Alice Teodorescu, GP:s nya chef för ledarsidan, är en annan debutantvärd.

– Jag kommer att berätta om värderingar och den resa jag har gjort. Från att vara ny i Sverige till att våga sticka ut och vara annorlunda, säger hon.

För henne är programmet ett viktigt forum.

– Det blir lite djupare. Vi som är vana att vara i debatten får tre minuter, men här får man förklara och nyansera, säger Alice Teodorescu.

ARTIKELN HANDLAR OM