Stort upplopp på anstalten i Norrtälje

Publicerad 2015-06-23

20-tal fångar stängde in sig på avdelning: ”Allvarlig händelse”

Ett upplopp utbröt på högsäkerhetsfängelset i Norrtälje i dag.

Ett 20-tal fångar barrikaderade sig inne i ett kök. De ska också ha kastat saker mot personalen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

– Det har varit jävligt stökigt, säger en person som arbetar på anstalten.

Det var strax efter klockan 13 som personal på Norrtäljeanstalten slog larm till polisen.

– De har ringt oss och det är någon form av oroligheter där, sa Towe Hägg, informatör på Stockholmspolisen, till Aftonbladet kort efter att larmet kommit in.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har tumult utbrutit i anslutning till ett kök på en avdelning med drygt 20 intagna.

– De använde kylskåp, bord och stolar och vad de kunde komma åt för att barrikaridera sig inne i ett kök. De kastade saker mot personalen också, säger en person som arbetar på anstalten.

Insatsstyrkor på plats

Fängelsets vårdare använde batonger och pepparsprej för att försöka stävja upploppet.

– Anstaltens insatsstyrka kallades dit tillsammans med insatsstyrkor från närliggande anstalter. Det var kaos i början, säger vakten.

Enligt en källa har specialstyrkor från anstalterna Hall, Kumla, Österåker och Skänninge kallats till Norrtälje.

– Det var världens oväsen där för en stund sedan. Alla intagna har stängts in i sina celler, säger en person som pratat i telefon med en anhörig på anstalten, till Aftonbladet.

”Fryste läget”

Under hela incidenten la Kriminalvården locket på om vad som inträffat. Men vid 15-tiden bekräftade anstaltschefen Jenny von Alten att en barrikadering ägt rum för Aftonbladets team på plats.

– Det som hänt är att intagna har använt bråte för att stänga in sig på sin avdelning så att personalen inte kunde komma in, säger hon till Aftonbladet TV.

– Vi frös läget på anstalten. Tillsammans med personal från andra anstalter lyckades vi lösa situationen utan att någon kom till skada.

Tumultet pågick i ungefär en timme, uppger Jenny von Alten.

– Det är såklart en allvarlig incident när så många personer är inblandade. Men vi har hög beredskap för att klara av sådana här situationer. Nu påbörjar vi efterarbete med personalen och de intagna, säger hon.

Upploppet ägde rum på en avdelning med intagna som ska utvisas. Enligt uppgifter till Aftonbladet har det länge funnits ett stort missnöje bland de intagna. I nuläget är det dock oklart vad som orsakat upploppet.

– Jag har ingen information alls om vad som ligger bakom det inträffade, säger hon till Aftonbladet TV.

Följ ämnen i artikeln