Politikerna negativa till förbud

Publicerad 2015-04-03

En fjärdedel av riksdagsledamöterna som har svarat på Aftonbladets enkät vill förbjuda tiggeri.

Drygt en tredjedel vill att kommunerna själva ska få besluta om att avhysa tillfälliga boplatser.

Totalt har 104 av riksdagens 349 ledamöter har svarat på en anonym enkät från Aftonbladet. Resultatet visar att politikerna i Sveriges lagstiftande församling är mer negativa till att förbjuda tiggeri än svenska folket i stort.

24 procent av dem som svarat tycker att ett förbud är bra.

– Men det måste kombineras med åtgärder på EU-nivå och i hemländerna om det ska fungera. Förbud är svårt att tillämpa i praktiken, men det är viktigt att skicka en signal till omvärlden att tiggeri i Sverige inte är okej, säger en av ledamöterna som säger ja till ett tiggeriförbud.

En betydligt större andel är dock negativt inställda.

– Det är svårt att förbjuda fattigdom, motiverar en.

Vill avhysa tältläger

Fler av riksdagens ledamöter kan däremot tänka sig att förändra lagen när det kommer till att avhysa tillfälliga boplatser, 35 procent, något som kommunerna i dag måste ansöka om hos Kronofogden.

– Jag får inte sätta upp mitt tält i stadsparken, varför ska andra få göra det, säger en av ledamöterna.

Flera riksdagsledamöter framhåller att regeringen nu tillsatt en nationell samordnare i frågan om EU-migranterna i Sverige.

Martin Valfridsson, tidigare statssekreterare på justitiedepartementet, är den som fått samordningsuppdraget.

Inget förslag om förbud

Han ska vara klar med sin utredning i februari nästa år och ska både ta fram en nationell handlingsplan för Sveriges arbete med EU-migranterna och också peka ut hur enskilda och företag kan hjälpa till på bästa sätt. Just nu reser han runt i svenska kommuner och har också gjort några resor utomlands.

– Kommunerna har så klart kvar sitt självbestämmande, så det blir mer tankar om hur man skulle kunna arbeta med frågan. Det är det som har efterfrågats från kommunerna, eftersom det här kan vara lite knepigt rent juridiskt, säger han.

Något förslag om att förbjuda tiggeri kommer dock Valfridsson inte att lägga.

– Nej, jag tycker inte att det är en bra lösning och det ingår heller inte i mitt uppdrag. Jag tycker inte att man ska straffbelägga medmänsklighet. Det är en kortsiktig lösning som bara sopar problemen under mattan.

Följ ämnen i artikeln