Tre av fyra LO-toppar fick lägenhet

Uppdaterad 2016-01-18 | Publicerad 2016-01-17

Tre av fyra personer i LO:s ledning har fått tillgång till hyreslägenheter genom ett fackförbund, skriver tidningen Arbetet.

Riktlinjerna spretar i de olika förbunden vad gäller att ge förstahandskontrakt eller besittningsrätt på bostäderna.

LO:s ledning består av ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, förste vice ordförande Tobias Baudin, andre vice ordförande Ingela Edlund samt avtalssekreteraren Torbjörn Johansson.

Av dem har Johansson och Baudin fått lägenheter hos fastighetsbolaget Polstjärnan som ägs av Kommunal och Byggnads. Också Edlund har ett förstahandskontrakt, men i en fastighet som ägs av Seko. Alla tre har besittningsrätt på sina bostäder.

Baudin har sedan 2011 en lägenhet på 140 kvadratmeter.

Saken har aktualiserats av den senaste tidens skandaler kring Kommunal. En del av dem är att ordföranden Annelie Nordström samt den nu avgångne kassören Anders Bergström – liksom utrikesminister Margot Wallström – fått lägenheter.

Också Byggnads ordförande Johan Lindholm och avtalssekreteraren Torbjörn Hagelin har förstahandskontrakt och besittningsrätt på sina lägenheter.

Arbetets granskning visar dock att de flesta förbunden ger övernattningslägenheter där personen måste flytta sedan uppdraget upphört.

TT