Sanningen om Ryssland – på aftonbladet.se

Uppdaterad 2015-02-27 | Publicerad 2006-04-10

Aftonbladet startar unikt samarbete med frispråkiga ryska tidningen Novaja Gazeta

MOSKVA

Knappt två timmars flygväg från Stockholm arbetar journalister med livet som insats.

Orsak: de försöker berätta sanningen.

I dag startar aftonbladet.se ett samarbete med Novaja Gazeta – Rysslands kanske mest frispråkiga tidning.

– Jag hoppas att vi genom samarbetet ska kunna ge våra svenska läsare en bättre bild av livet i vårt största grannland, säger Kalle Jungkvist, chefredaktör på aftonbladet.se.

LÄS MER OM RYSSLAND Varje måndag kommer en ny artikel publiceras från Novaja Gazeta. Fr v Aftonbladet.ses nyhetschef Lena Widman, Johanna Melén, reporter och världsberömda ryska journalisten Anna Politkovskaja.

I december förra året fyllde Aftonbladet 175 år. En stor dag för den svenska tryck- och yttrandefriheten. Till firandet var Novaja Gazetas reporter Anna Politkovskaja inbjuden. Hennes berättelse om arbetsvillkoren för ryska journalister blev en stark kontrast till det svenska jubiléet.

– Anna gav en bild som jag inte var medveten om. Det blev pinsamt tydligt hur lite vi i Sverige vet om situationen i Ryssland. Därför tog jag intitiativet till det här samarbetet, säger Kalle Jungkvist.

Novaja Gazeta skriver om korruptionen högt upp i den ryska makteliten och om det tröstlösa kriget i Tjetjenien.

Men också och om den lilla människan mot den enorma ryska staten. Sedan 1993 har Novaja Gazeta - Nya Tidningen - varit en nagel i ögat på myndigheterna i Moskva.

Nu inleder Aftonblades nätupplaga ett samarbete med journalisterna som under hot om censur och ibland ännu värre kämpar för att berätta om ett annat Ryssland.

- När staten inte lyckas trycka ned oss genom omöjliga skatteregler börjar de förfölja våra journalister, säger Sergej Sokolov, tidningens vice chefredaktör.

Han är mycket glad över samarbetet med aftonbladet.se - inte minst för möjligheten att berätta historien ur ett annat perspektiv.

- När man tittar på TV och sedan läser vår tidning kan man tro att man blivit galen. Det är två skilda verkligheter som beskrivs.'

Stor utmaning

Att samarbeta med Skandinaviens största nyhetssajt betraktar man som en stor och viktig utmaning.

- Visst, det kommer att vara på svenska, för en viss läsekrets. Men någon ur den läsekretsen berättar för någon annan. Den svenska läsekretsen har nära den norska och danska. På så sätt kan vi sprida våra uppfattningar till Skandinavien. Det är mycket viktigt för oss, säger Anna Politkovskaja, som har blivit världsberömd efter sina artiklar om kriget i Tjetjenien.

Varje måndag kommer aftonbladet.se att publicera nyheter och artiklar från Novaja Gazeta under rubriken ”Ryssland”.

- Dessutom kommer redaktionen på Novaja Gazeta att hjälpa oss bevaka stora händelser i Ryssland, säger Kalle Jungkvist.

Anna Politkovskaja är också en återkommande skribent på Aftonbladets kultursida.

Fakta: Novaja Gazeta

Världens största land

Läs mer på Novaja Gazeta

Läs mer

Den 7 oktober mördades Anna Politkovskaja - här kan du läsa hur aftonbladet.se:s samarbete med Novaja Gazeta började.

Johanna Melén