Greklands regeringskoalition nära att spricka

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2019-01-08

Greklands regeringskoalition, ledd av vänsterledaren Alexis Tsipras, är nära att spricka till följd av oenighet i frågan om grannlandet Makedoniens namn.

Nästa grekiska parlamentsval, som ska äga rum senast i oktober, kan komma betydligt tidigare än så.

Det är tvärnej till avtalet om namnbyte till Nordmakedonien för grannlandet i norr från Greklands försvarsminister Panos Kammenos, ledare för det högerpopulistiska partiet Oberoende greker (Anel) – det mindre av regeringskoalitionens två partier.

Anel-ledaren är därmed på kollisionskurs med premiärminister Alexis Tsipras och det andra regeringspartiet, Syriza, när det gäller den utdragna namndispyten. Kammenos har hotat med att hans parti lämnar regeringskoalitionen om uppgörelsen ratificeras av Greklands parlament.

Vädrar morgonluft

Namnfrågan har varit känslig ända sedan den dåvarande delrepubliken Makedonien bröt sig ur det sönderfallande Jugoslavien 1991. I Grekland anser många att namnet ”Makedonien” kan ses som ett anspråk på de tre regioner i norra Grekland som benämns Västra, Mellersta och Östra Makedonien.

Det grekiska högerpartiet Ny demokratis ledare, Kyriakos Mitsotakis, vädrar morgonluft i namnkonflikten. Oppositionsledaren motsätter sig, liksom Kammenos, det omstridda så kallade Prespa-avtalet, som förutom att slå fast namnet Nordmakedonien i praktiken även innebär att Grekland slutar blockera grannlandets medlemskap i Nato och EU.

Hårt mot hårt

Mitsotakis hoppas att namnstriden ska sluta med en misstroendeförklaring från parlamentet i Aten mot Tsipras regering och därmed bana väg för nyval. Han siktar på nyval i maj, samtidigt som det hålls regionalval och EU-val.

– Det viktiga är att vi blir av med denna regering så fort som möjligt, förhoppningsvis innan Prespa-avtalet ratificerats, så att befolkningen får säga sitt i denna nationella angelägenhet, sade Mitsotakis på en pressträff förra veckan enligt den grekiska nättidningen Ekathimerini.

Från Tsipras sida är det dock hårt mot hårt som gäller. Regeringen har de 151 röster i Greklands parlament som krävs för att ratificera Prespa-avtalet, uppger Syrizas partistyrelse i ett uttalande efter sitt första möte för året, rapporterar den statliga grekiska nyhetsbyrån ANA-MPA.

Stöd från Merkel

Greklands regering siktar på en parlamentsomröstning i Aten i mars. Men det kan också bli tidigare.

Makedoniens parlament i Skopje ska dessförinnan rösta om fyra tillägg till konstitutionen som föranleds av Prespa-avtalet någon gång under de närmaste dagarna, troligen redan under onsdagen men senast den 15 januari.

På torsdag denna vecka väntas dessutom Tysklands förbundskansler Angela Merkel till Aten för första gången sedan hösten 2012. Merkel, som spelat en avgörande roll i eurozonens hantering av den djupa grekiska skuldkrisen, är öppet positiv till Prespa-avtalet. Men hon ska under besöket även träffa avtalets tyngsta grekiska motståndare – den grekiske högerledaren Kyriakos Mitsotakis – som så sent som i förra veckan deltog som gäst på det tyska regeringspartiet CSU:s årsmöte i Bayern.