Danius berättar osentimentalt om sjukdomen

Publicerad 2014-12-28

Sara Danius.

Cancer, cancer, cancer. Men inga tårar i etern.

Sara Danius berättar osentimentalt om sin sjukdom.

Känslorna, de lämnas åt lyssnaren.

Nobelfesten 2014. Sara Danius hade just inmundigat desserten. Strax därefter somnade hon vid bordet.

Nog kunde det ha blivit en klassisk skandal, att en akademiledamot däckade i Blå hallen. Om det inte vore för att hon dagen före låg på en sjukhussäng och fick cellgiftsbehandling.

Sara Danius har bröstcancer. Om detta handlar hennes vinterprogram. Till skillnad från sitt sommarprogram från 2013 – en välfriserad familjehistoria – håller vinterpratet toppklass.

Istället för att rakt ut säga vad hon känner låter Danius svärtan gro mellan raderna. ”Show don’t tell”, kallas det på författarspråk. Att lämna känslorna åt lyssnaren.

Det bästa exemplet är berättelsen om när cellgifterna började verka. Sara Danius förstod att hennes hår skulle ramla av. Hon provade en peruk som gav henne utseendet av ”en död angorakatt”.

Gick hem och hoppades

Efter det gick hon hem och hoppades. Tänkte att hon kanske var den där personen på miljonen som inte tappade håret. Det var hon inte. En dag fastnade stora hårtofsar i borsten. Hon gick tillbaka till frisören och rakade av allting.

”Vad gör man en sådan dag? Jag gick och köpte en cykel”, säger Danius.

Tomheten levandegörs i två meningar om någonting helt annat.

Vid sidan av sin egen sjukdom slår hon hål på ett par myter om cancer. Alla har väl läst eller hört om någon som ”förlorat kampen mot cancer”.

Kämpigt, men ingen kamp

Sådana formuleringar förbryllar inte den som aldrig har drabbats. Sara Danius konstaterar kallt att det är kämpigt, men att det inte är någon kamp. Det är någon annan som sköter planeringen och behandlingen.

Så varför berättar den tillträdande ständiga sekreteraren i Svenska Akademien om något så personligt som sin cancer? Hon vill ta kommandot över sin berättelse, säger hon. Och kanske trösta någon annan med sin historia.

Om inte annat tinar hon upp ett och annat fruset hjärta.

Snabbguide:

Skrytkvot 1/5

Skvallervärde 1/5

Känslostyrka 3/5

Humornivå 2/5

Åh fan-faktor 2/5

Första meningen:

”Kära lyssnare, i dag är det den 28 december och solen skiner här i Stockholm.”

Sista meningen:

”Ett riktigt, riktigt gott nytt år.”

3 typiska låtval:

”Trubbel” – Monica Zetterlund

”It’s my life” – Paul Anka

”Für frauen ist das kein problem” – Max Raabe