Sergeanten: "Han uppträdde konstigt"

Uppdaterad 2014-06-03 | Publicerad 2014-06-02

Amerikanske soldaten Bowe Bergdahl släpptes efter fem år bland afghanska talibaner.

Han har hyllats som hjälte, men hans medsoldater menar nu att han lämnade armén. 

– Bowe Bergdahl deserterade mitt under ett pågående krig och många amerikaner har förlorat sina liv i sökandet efter honom, säger Matt Vierkant, till CNN.

Presidenten Barack Obama strålade och log i kapp med föräldrarna Bob och Jani Bergdahl när beskedet kom att den tillfångatagne soldaten släppts i utbyte mot afghanska fångar på Guantanamo.

Men stoltheten över det arbetet som lett till att Bergdahl är en fri man delas inte av alla, skriver Washington Post.

”Bergdahl deserterade”

De som tjänstgjorde i Afghanistan tillsammans med honom, veteraner och soldater, kallar honom för desertör.

Och de menar att han gjorde en ”självisk handling” när han lämnade truppen den 30 juni 2009.

– Jag blev förbannad då och nu är jag det ännu mer med tanke på allt som pågår. Bowe Bergdahl deserterade mitt under ett pågående krig och många amerikaner har förlorade sina liv i sökandet efter honom, säger Matt Vierkant, en före detta sergeant i Bergdahls pluton till CNN.

Efter fem års fångenskap har Bowe Bergdahl problem att prata engelska, uppgav hans far i helgen. Bergdahl pratar nu pashto, ett av Afghanistans största språk.

Exakt hur Bergdahl försvann från sin trupp är det ingen som vet. En del rapporter har gjort gällande att att försvann på eget bevåg. Andra menar att tillfångatogs vid en latrin.

”Uppträdde konstigt”

Enligt förstahandsuppgifter från soldater i hans pluton kastade han sitt vapen och gick av sin post. Det enda han tog på sig var en kompass, en kniv, vatten, en digitalkamera och en dagbok, rapporterar CNN.

I sökandet efter honom deltog tusentals amerikanska och afghanska soldater, och minst sex soldater dog. En soldat som uppger ha tjänstgjort med Bergdahl säger att de mötte barn i skogen när de letade efter honom. Soldaterna hade frågat dem om de sett en amerikan och de svarade:

”Ja, han ålade på mage genom gräset och uppträdde konstigt för ett tag sedan”, twittrade soldaten.

De soldater som ingick i hans trupp tvingades i efterhand skriva på dokument där de intygade att de inte skulle avslöja något om Bergdahls försvinnande.

”Skäms över att vara amerikan”

I ett mejl till sina föräldrar, som tidningen Rolling Stone fick 2012, framkommer det som hans medsoldater visste om. Bergdahl stödde inte USA:s militära insatser i Afghanistan.

”Framtiden är för ljus för att slösa den på lögner. Livet är alldeles för kort för att bry sig om att fördöma andra samt att tillbringa det med att hjälpa dårar med deras felaktiga tankar. Jag har sett deras idéer och jag skäms till och med över att vara amerikan. Jag är rädd för den sjävrättfärdigande arrogans som frodas. Det är motbjudande”.

Han skrev också att ”Jag är ledsen för allt. Den skräck som USA utgör är motbjudande”.

Sanningshalten i dessa mejl har inte gått att bevisa, skriver CNN.

Men det är oklart om Bergdahl lämnat sin trupp utan lov eller om han deserterade. Och den amerikanske försvarsministern Chuck Hagel kunde i helgen inte ge ett tydligt besked i frågan:

– Vår främsta prioritet har varit att försäkra oss om hans välmående och hälsa och att återförena honom med sin familj. Andra omständigheter som kan tänkas uppkomma och frågor, de får vi ta hand om senare, säger Chuck Hagel.