”Eritrea för inga samtal med Sverige”

Publicerad 2012-05-21

Landets informationsminster förnekar UD:s uppgifter

ASMARA/STOCKHOLM Eritreas president förnekade i lördags all tyst diplomati i fallet Dawit Isaak.

Något som förvånade svenska utrikesdepartementet – ”Vi har regelbunden kontakt”.

– Jag är förvånad över den svenska regeringens förvåning eftersom det inte förekommer några diplomatiska samtal, säger Eritreas informationsminister Ali Abdu till Aftonbladet.

I dag, måndagen den 21 maj, har Dawit Isaak suttit fängslade i 3 893 dagar i Eritrea. I lördags avslöjade Aftonbladet att det enligt president Isais Afwerki inte förekommer någon som helst kontakt mellan Eritrea och Sverige.

Enligt presidenten förekommer varken tysta, aktiva eller hemliga samtal.

– Den långa historiken av partnerskap med Sverige har tyvärr förstörts av vissa intressegrupper. Vi önskar att vår relation kan återgå till det normala. Men inte på det sätt som det har varit de senaste åren. Vi behöver inte Sverige, men vi har gärna en normal relation, sa Eritreas president Isaias Afwerki till Aftonbladet.

Talar inte med Sverige

Och förnekade de svenska uppgifterna om att man med hjälp av tyst diplomati försöker få den svenske journalisten Dawit Isaak fri. Något som hävdas av bland annat utrikesminister Carl Bildt (M)

– I dag talar vi inte med svenskarna överhuvudtaget, säger Eritreas president.

Ett uttalande som förvånande det svenska utrikesdepartementet – som fortsätter hävda att samtal pågår mellan länderna.

– Jag vet inte riktigt vad som ligger bakom. Men jag kan konstatera två saker. För det första att vi oförtrytligt arbetar vidare för att få Dawit Isaak frigiven och för den andra att vi har regelbundna kontakter med höga företrädare för Eritrea., säger Frank Belfrage till TT.

Låsta dörrar

Men.

–  Först och främst är jag förvånad över den svenska regeringens förvåning eftersom det inte förkommer några diplomatiska samtal, säger Eritreas informationsminister Ali Abdu till Aftonbladet.

Och fortsätter:

– Det går inte att föra samtal när vi sitter i varsitt rum med låsta dörrar mellan oss. Innan de dörrarna är öppna är vår diplomatiska relation avbruten. Vi har även avböjt en förfrågan från Sveriges utrikesminister Carl Bildt om samtal med med Eritreas president.

”Problemet med Sverige”

Ali Abdu förklarar för Aftonbladet att i fallet Dawit Isaak och frågan om tyst diplomati kan han bara bekräfta att varken samtal eller någon diplomati pågår.

– Problemet med Sverige är att de fäller upp sitt paraply när det regnar i Washington. En dialog måste bygga på att två att parter för samtal med ett innehåll som är till nytta för båda, säger informationsministern.