Reinfeldt om bokens titel och varför han berättade om Roberta

Uppdaterad 2015-03-05 | Publicerad 2015-03-04

I höst ska Fredrik Reinfeldt summera sitt politiska liv i bokform.

För Aftonbladet avslöjar han att titeln blir "Halvvägs".

I en exklusiv intervju berättar den f.d. statsministern om skrivandet, sms:andet med David Cameron och varför han gick ut och berättade om sin kärleksrelation med Roberta Alenius.

Följ ämnen

Efter valförlusten började Fredrik Reinfeldt (M) avveckla sitt politiska engagemang. Vid årsskiftet lämnade han riksdagen och en dryg vecka senare valdes Anna Kinberg Batra till hans efterträdare.

Reinfeldt gav tidigt besked om att han skulle ägna ett år till att ställa om för framtiden. I år har han skaffat en egen hemsida där han berättar att han vill ägna sig åt både rådgivning och föreläsningar.

I förra veckan stod det också klart att han har en relation med Roberta Alenius, hans presschef i många år.

"Roberta och jag är arbetskamrater sedan många år. Det har efter hand gått över i djup vänskap. Vart det för oss nu vet jag inte ännu, men Roberta är en fantastisk kvinna", skrev han i ett sms till Aftonbladet.

När Aftonbladet träffar Reinfeldt för en längre intervju är han fåordig om relationen.

Varför gick du ut och berättade?

– Jag har i sak inte mer att säga om det än det jag sa då. Men det är inte något obekant för mig att varhelst jag uppträder så tar folk bilder på mig. Det hände naturligtvis även i det här sammanhanget. Och då fick vi frågor om det och då sa jag de här sakerna jag sa.

Reinfeldt är i full färd med att skriva en bok om sina 25 år i politiken. Den ges ut på Albert Bonniers förlag i höst och ska vara färdig innan sommaren.

Den förre statsministern avslöjar att titeln blir "Halvvägs". Reinfeldt har under sin politiska karriär lyft fram att svenskarna blir allt äldre och att antalet som blir 100 år kommer öka.

– Dessutom har själv pekat ut att de som har ork och möjlighet bör fortsätta arbeta tills de är 75. Jag gör då den personliga reflektionen att jag i alla bemärkelser är halvvägs när boken kommer ut. Jag fyller 50 år, har jobbat i 25 år och hoppas med det säga att jag då har den andra halvan kvar, både när det gäller mitt liv och arbete.

Tror du då att andra halvan av ditt liv blir lika intressant?

– Ja, fast det blir annorlunda. Nu söker jag mig in delvis på nya arenor. Jag kommer inte släppa mitt samhällsengagemang, men det partipolitiska känner jag mig klar med. Givet att jag var statsminister tror jag att det är en poäng att omställningen får ta ett år. Jag tycker det kan vara en poäng att man kyls ned.

Hur är skrivandet för dig?

– Så långt som jag hunnit har det varit roligt och spännande. Det är ett väldigt bra sätt att uppleva vad jag gått igenom. Både vad jag anser mig ha åstadkommit men också en hel del dråpligheter som man utsätts för under den här resan.

Behöver du ringa gamla kollegor och fråga hur saker och ting gick till?

– Jag har ett omfattande underlag och har inhämtat än mer. Då menar jag skrivna, dokumenterade underlag. Lite bollar jag, men det är viktigt att komma ihåg att det här är min version och mina ord.

Vill du åka på bokturné sen?

– Det ingår i samtalen med förlaget att diskutera vad man gör för att uppmuntra fler människor att köpa och läsa boken. Jag tror det blir en del sådant.

– Jag är också nu halvvägs i omställningen. Mitt mål är att från oktober ska jag känna att går jag in i något annat.

Vad blir det för typ av bok?

– Jag är en glad människa som är väldigt tacksam för det jag fick uträtta. Det finns ingen bitterhet i mig. Det är lika bra att förvarna journalisterna som därmed kommer säga att det inte finns några nyheter. Jag har noterat en och annan som skriver om uppgörelser, det är jag själv mer tveksam till. Jag har påpekat att den enda kritik som tycker mänskligheten behöver mer av är självkritik, så jag försöker ha med lite av det.

Det sägs att du sms:ar med David Cameron?

– Vi har ju kamperat ihop i många år och har likartade erfarenheter då även han förnyade sitt parti. Han är väldigt lätt person att finna sig till rätta med och föra väldigt bra samtal med. Det är få som har lång erfarenhet av att vara statsministrar. Det vi upplever är väldigt svårt att prata öppet om med alla. Därför blir det en väldigt speciell referensgrupp, de som har eller haft uppdraget. På det sättet är det lätt att prata med David om vissa saker. Det fortsätter vi att messa lite om. Nu är han ju fortsatt premiärminister och står dessutom inför val. Så nu har han ju lite annat att ägna sig åt.

Du har inte kommenterat några dagspolitiska händelser sedan din avgång. Varför då?

– Jag är en man som har försökt leva efter vissa principer. Då är det några saker som jag känner att jag inte ska göra. En av dem är att jag inte ska ägna mig åt lobbyism. Mina ben i företagande eller vad det nu blir för samhällsgärning ska handla om annat. Jag ska inte heller ägna mitt åt att bli en inrikespolitisk kommentator av det enkla skälet att det inte känns som jag.

Hur är din relation med Anna Kinberg Batra?

– Jag har ju varit tydlig gentemot Anna att jag finns till hands för henne om hon tar initiativet. Då kommer jag ge henne de bästa svar jag kan ge. Nu är det Anna som leder Moderaterna och då måste hon ha sitt utrymme.

Det har beskrivits som att du hade en stor del i den decemberöverenskommelse som förhandlades fram. Stämmer det?

– Jag kommer att ta upp i min bok hur jag resonerade kring valrörelsen 2014, valnatten och mina besked. Jag kom till en punkt där det jag skulle göra var tydligt och klart. Då kan inte jag på kvällen mentalt lämna och sedan vakna morgonen efter och fortsätta som om inget hade hänt. Enligt min uppfattning kan man inte börja kommentera svensk inrikespolitik eller ge sken av att bygga något mandat som jag inte menar något med.

– I och med att jag gett beskedet att jag skulle lämna, ville jag inte ge sken av att jag fortsatt tar kommentarer. Då förde vi över det på de funktioner som fanns och sedan klargjordes det att Anna skulle föreslås. Mer än så vill jag inte säga om det.