May: Brexit klart till 95 procent

TT-Reuters

Publicerad 2018-10-22

Theresa May kommer att meddela parlamentet att 95 procent av utträdelseavtalet ur EU är klart.

Storbritanniens premiärminister Theresa May kommer att meddela det brittiska parlamentet att 95 procent av landets skilsmässoavtal med EU nu är klart, enligt Reuters.

Men frågan om gränsen till Nordirland fortsätter att sätta käppar i hjulet för landets utträde.

May kommer under måndagen att berätta för parlamentet hur EU och Storbritannien under de tre senaste veckorna har kommit överens om allt från Gibraltar till framtida säkerhetspolitik, enligt ett dokument som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Samtalen är i ett låst läge kring hur man ska hantera gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland. Frågan är central för den nordirländska fredsöverenskommelsen från 1998, men också av största vikt för både Irlands och Nordirlands ekonomier.

Utträdelseavtalet kan inte undertecknas förrän de två sidorna är överens om hur man hanterar gränsen.

Irlands utrikesminister Simon Coveney säger till tidningen Irish Times att en förlängd övergångsperiod inte är ett alternativ till det så kallade backstopavtalet.

– Det kommer inte att komma något utträdesavtal utan backstopavtalet, slut på diskussionen, säger Coveney.

I brexitsammanhang används backstop som benämning på det skydd eller den garanti som både Irland och Nordirland vill ha för att inte skapa en hård gräns på ön och därmed riskera fredsprocessen. Parterna har redan enats om att ett skydd ska finnas — men inte hur det ska se ut.