Expert: Trump kan vilja sparka Mueller

TT

Publicerad 2018-11-07

Den särskilde åklagaren Robert Mueller. Arkivbild.

President Trumps justitieminister Jeff Sessions får sparken. Reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

– Många befarar att han vill avskeda Mueller, säger Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier.

Alla kopplar Donald Trumps besked till den pågående utredningen om rysk påverkan inför det amerikanska presidentvalet 2016, som leds av den särskilde åklagaren Robert Mueller.

Jeff Sessions avsade sig ansvaret för utredningen eftersom han ansågs vara jävig då han haft ryska kontakter under valkampanjen. Relationen till presidenten har därefter varit kantig och därmed kom det inte som någon blixt från klar himmel att han sparkades, enligt Dag Blanck, professor i Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

– Det var inte oväntat, Donald Trump har talat om detta länge. Han tycker att Sessions har varit illojal sedan han ursäktade sig i Rysslandsutredningen. Man kan säga att Trump har förödmjukat Sessions offentligt.

"Oerhörda spänningar"

Trump kan vilja ta kontroll över utredningen genom att tillsätta en ny justitieminister.

– Många befarar att han vill avskeda Mueller. Och då kan det uppstå oerhörda spänningar genom att presidenten försöker lägga sig i utredningen, säger Blanck.

– De speciella åklagarna har en väldigt självständig status, och om det verkar som att presidenten försöker påverka deras arbete så skulle det komma väldigt skarpa reaktioner från Demokraterna men även från Republikanerna.

Donald Trump förnekade på en presskonferens i Vita huset tidigare under onsdagen att han tänkte sparka Robert Mueller, men tillade sedan: "Jag kan sparka allihop just nu".

Vice justitieminister Rod Rosenstein är den högste ansvarige för Rysslandsutredningen och den som utsett Robert Mueller att leda utredningen. Men han tar inte över justitieministerposten utan det gör Sessions stabschef Matthew G Whitaker.

– Det är slående att det inte blir Rosenstein som tar över som agerande justitieminister, som varit väldigt självständig och stått emot väldigt mycket kritik från president Trump, säger Dag Blanck.

Kraftiga reaktioner

Reaktioner från amerikanska kongressledamöter har inte heller låtit vänta på sig. Senatens minoritetsledare, demokraten Chuck Schumer, säger att den tillförordnade justitieministen Whitaker, som tillfälligt utsetts av Trump, bör hålla sig ifrån att lägga sig i Muellers Rysslandsutredning.

"Med tanke på hans tidigare uttalanden som förespråkat ekonomiska nedskärningar och begränsningar i Muellerutredningen borde Herr Whitaker avstå", skriver Schumer på Twitter.

Den högste demokraten i senatens underrättelseutskott Mark Warner skriver även han i ett uttalande att det här på inget sätt får vara ett första steg i att förhindra eller sätta stopp för Muellers utredning.

"Senatorer från båda partier har upprepade gånger uttryckt sitt stöd för den särskilde åklagaren Robert Mueller".

Följ ämnen i artikeln