Cancerförbund i Danmark vill chockhöja cigarettpriset

Publicerad 2018-08-17

Priset på cigaretter måste höjas – och det ordentligt.

Det tycker danska organisationen Kräftens Bekämpelse, som vill se priser på 140 kronor paketet.

– Ska vi skapa en rökfri generation måste vi helt enkelt göra det besvärligt för de unga att börja röka, säger Jesper Fisker på Kräftens Bekämpelse till Jyllandsposten.

Cigarettkonsumtionen i Danmark är betydligt högre än i Sverige, något som man försöker förändra.

Tidigare i år beslutade flera butikskedjor att ”gömma” cigarettpaketen bakom kassan, för att inte locka till köp. Sedan förändringen har försäljningen minskat med fem procent hos storkedjan Netto, skriver Jyllandsposten.

Måste vara besvärligt

Det räcker dock inte, tycker organisationen Kräftens Bekämpelse som arbetar för att förebygga cancer i Danmark. De kräver nu att priset på cigaretter höjs – och det rejält.

– Det är bra att ett antal butiker har stoppat undan cigarettpaketen. Ska vi skapa en rökfri generation måste vi helt enkelt göra det besvärligt för de unga att börja röka, säger Jesper Fisker, vd för Kräftens Bekämpelse till Jyllandsposten.

Ska kosta 140 kronor

Helst vill organisationen att ett paket ska kosta 100 danska eller 140 svenska kronor. Men det viktigaste är enligt dem att priset åtminstone kommer upp i 60 danska, motsvarande 85 svenska kronor, med en gång.

Fler butikskedjor är på väg att följa exemplet med dolda paket, men Jesper Fisker tycker inte att det ska vara upp till enskilda företagare att avgöra saken.

– Det är många ställen – kiosker och liknande – som inte har lagt cigaretterna under disken. Det måste till lagstiftning, säger Jesper Fisker till Jyllandsposten.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln