Live på lill-lördag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-26

Sveriges meste talkshow-värd, en apa, Studio Pops programledare, en musikfrågesport och Debaser Medis - vad blir det? Jo, SVT:s nya musiksatsning "Popcirkus".

– Jag är så glad och nöjd. ”Popcirkus” känns som något som fattats i decennier, säger Kristian Luuk som tillsammans med Per Sinding-Larsen leder SVT:s nya direktsända onsdagsunderhållning.

– När vi har varit runt och presenterat programmet för artister och skivbolag så har folk reagerat oerhört positivt och minst en har börjat gråta. Det finns ett uppdämt behov för den här typen av program. Om man som artist vill vara med i tv i dag har man två alternativ – antingen får man gå upp klockan 04.00 och vara med i nyhetsmorgon eller så får man uppträda på typ Fotbollsgalan, men då måste man vara Per Gessle-stor.

För att vara med i ”Popcirkus” behöver man varken vara folkkär eller ens särskilt känd. I första programmet uppträder bland annat Nottee - ett, för de allra flesta, helt okänt namn på den svenska musikscenen.

Kristian ser fram emot att se alla artisterna.

– Nottee har jag aldrig hört så det ska bli spännande. Nina Persson har jag följt länge. Vi tog upp en demo med Cardigans i Hassan för fjorton-femton år sen.

Förväntningarna på det nya musikprogrammet är stora. Per skriver på PSL-bloggen att ”Förväntningarna är enorma från alla håll. Bara en sak är säker. Vad vi än gör så kommer vi aldrig någonsin att kunna uppfylla dem.”

– Jag tycker ”Popcirkus” är ett program som borde få finnas länge, det ska bli ett program som artister vill vara med i och som publiken ska vilja köa för. På sikt vill vi att det ska bli en himla massa köande.

Du har tidigare pratat om att du vill göra ett program som ”Måndagsbörsen” (gick i tvåan 1979-1984) och Per Sinding-Larsen beskriver sin musiktävling som ”2000-talets svar på Melodikrysset eller Kryzz.” Hur mycket 80-tal kan vi förvänta oss egentligen?

– Smart analys, hörru. Nej, men jag tror faktiskt att det är gammaldags hederlig tv som funkar bäst just nu. Folk tittar på ”På spåret” och ”Melodifestivalen”. Det känns otroligt befriande att folk inte kommer att kunna ringa in och rösta, och att Markus Krunegård inte plötsligt kan åka ut. Det blir ett rakt program, inte en massa konstigheter.

Lite konstigheter kan man väl ändå räkna med? Den här apan till exempel...

– Du menar Alejandro Fuentes Bergström, vår ekonomisk rådgivare! Han kommer att komma med kloka tips till tittarna om hur man tjänar pengar.

Ska man lita på honom då?

– Lita på? Man ska älska honom! Som gammal Handelskille tycker jag att han är mycket bra. Han ger programmet struktur.

Om Per hade fått bestämma hade programmet hetat ”Lil' Lördag Live - med apan”. Det fick han inte.

Du är ju van vid att klara dig själv och dessutom få döpa programmen efter dig själv. Hur känns det att behöva dela programledarskapet med Per?

– Det känns tryggt och bra. Vi kompletterar varann. Han är otroligt kunnig och jag är van vid stora, breda program. Vi kommer att dela upp programmet och undvika att prata i munnen på varandra.

Din egna del i programmet heter ”Uppdrag Musikbranschen”. Vad innebär det?

– Jag kommer att syna musikbranschen i sömmarna. I det första programmet kollar jag närmare på fans. Varför beter de sig egentligen som de gör?

Ärligt talat, Kristian, vad tycker du om schlagern egentligen?

– Melodifestivalen är ett fantastiskt program som enar Sverige. Det är verkligen lägerelds-tv och det var otroligt roligt att vara med och leda det. Jag kommer faktiskt att sitta klistrad framför tv:n lördagarna framöver.

Sofia Lundgren

Allt om Stockholm

2009-01-26

Direkt från Debban

Kristian Luuk skippar schlagern till förmån för "Popcirkus". Foto: Elisabeth Ohlson-Wallin