Influensafartyg till Barcelona

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-01

Kryssningsfartyget Voyager of the Seas fick på lördagskvällen lämna Marseille, med cirka 150 personer i karantän med misstänkt svininfluensa ombord, meddelar franska myndigheter i Bouches-du-Rhône.

På söndagsmorgonen återkommer det norsk-amerikanska kryssningsfartyget till Barcelona, där den senaste veckans kryssning utgick ifrån.

Enligt rederiet Royal Caribbean Cruise Lines (RCCL) Nordenkontor i Oslo ska nya passagerare, som planerat, tas ombord under söndagseftermiddagen för en sju dygn lång kryssning i Medelhavet.

60 negativa tester

RCCL:s uppgifter går dock sedan flera dygn inte ihop med beskeden från myndigheterna. Enligt franska och spanska myndigheter har svininfluensa konstaterats ombord. Rederiets version är att över 60 personer testats för influensaliknande symptom, men samtliga tester var negativa.

– Alla (som har symtom) har testats, alla resultat var negativa, sade RCCL:s taleskvinna Cynthia Martinez i telefon från USA till nyhetsbyrån AFP.

Behandlas med Tamiflu

Prefekturen i Bouches-du-Rhône framhärdade enligt AFP dock på lördagskvällen i att ungefär 150 personer sitter i karantän och behandlas med virushämmaren Tamiflu.

Majoriteten av de 3 600 passagerarna, som alla sattes i kortvarig karantän i fredags, fick dock gå i land i Marseille under lördagen.

Oklart om svenskar är ombord

Vem som har rätt återstår att se. För rederiet är den ekonomiska skadan redan skedd. Omedelbart efter det att influensauppgifterna började florera i fredags rasade företagets aktie på Oslobörsen.

Det är oklart om det finns några svenskar bland de 3 600 passagerarna just nu, men det brukar i regel vara ett antal nordbor med på varje kryssning, enligt uppgift från rederiets Nordenkontor.

TT