Vägarbetare dog i olycka – nu ryter polisen ifrån

avClaes Olsson, Malin Wigen

En vägarbetare dog i en trafikolycka i Danmark för snart två veckor sedan. Nu rasar polisen mot bilisters bristande fokus.

– Kör bil när du kör bil! Gång på gång ser vi att folk pratar i telefon eller skriver sms, säger polisen Frank Toftum till danska BT.

För snart två veckor sedan miste en 63-årig vägarbetare livet i en olycka. Det var på E20 i danska Korsör som en 19-årig man upptäckte varningsskylten alldeles för sent. Vägarbetaren, som reparerade ett litet hål i vägen, ska ha stått framför en skyltbil som visade att körfältet var avstängt. Polisen tror att 19-åringen körde in i skyltbilen som i sin tur rammade in i vägarbetaren.

– Man tänker: ”Hur fan kan folk missa det?”. Man måste ha fokus på någonting annat för det är både en lysande pil och blinkande ljus, säger Frank Toftum på Sydsjällands polis till danska BT.

Foto: TT
Montage. Bilderna har inget med händelsen att göra.

Den 19-årige mannen skadades också i olyckan men har inga livshotande skador. Han är misstänkt för vållande till annans död.

”Tar inte hänsyn till varandra”

Samma dag ska dessutom exakt samma sak inträffat på motorvägen vid danska Köge bukt, men utan att någon skadades. Att det sker två gånger på samma dag är dock onormalt och den danska polisen menar att förarnas fokus är ett stort problem.

– Jag kan bara säga: ”Kör bil när du kör bil!”. Gång på gång ser vi hur bilister pratar i telefon eller skriver sms när de kör. Danska bilister tar inte hänsyn till varandra.

Enligt dansk lag så får man dubbelt så mycket böter om man bryter trafikreglerna vid ett vägarbete. Men det hjälper inte, menar polisen.

– Vi upplever också att våra polisbilar med blåljus blir påkörda, om vi exempelvis är ute på en olycka.

ARTIKELN HANDLAR OM

Olyckor

Danmark