Gängkriminella svenskar gripna i Spanien

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Två misstänkta gängkriminella från Sverige har gripits i Spanien. Arkivbild.

Två män som enligt polisen tillhör ett kriminellt nätverk i nordvästra Stockholm har gripits i Spanien misstänkta för grova narkotikabrott och grovt vapenbrott. Männen tros också ha koppling till flera gängrelaterade mord i Stockholm och har begärts utlämnade till Sverige.

De båda männen i 21–22-årsåldern, som greps av spansk polis i Barcelona tidigare i veckan, har varit häktade i sin frånvaro sedan i höstas och har varit efterlysta via en europeisk arresteringsorder.

– Det är två personer som har kopplingar till det som medierna kallar för dödspatrullen, säger Mats Lindström, utrednings- och spaningsledare som arbetar mot grov brottslighet hos polisen i Stockholm nord.

Grova narkotikabrott

De båda männen misstänks vara inblandade i storskalig narkotikaverksamhet i nordvästra Stockholm. Vid luciatid i fjol dömdes flera personer i det kriminella nätverket till långa fängelsestraff, bland annat sedan polisen beslagtagit 28 kilo amfetamin i en lägenhet i Sundbyberg. Nätverket ska också ha använt sig av barn som narkotikakurirer.

Tidigare i höstas greps ytterligare en person i Spanien med koppling till utredningen. Det kriminella nätverket misstänks också ha varit inblandade i flera dödsskjutningar i Stockholm.

– Det finns en konflikt mellan det här nätverket och ett annat nätverk i Järva. I den konflikten har sju personer dött, säger Lindström.

Haft effekt

Det är på grund av de många skjutningarna och dödsfallen som polisen har riktat in sig på nätverkets narkotikaverksamhet, enligt Lindström.

– Det har varit lyckosamt eftersom skjutningarna har minskat ganska mycket mellan de här grupperingarna, säger han.

De båda män som nu har gripits i Spanien misstänks för synnerligen grovt narkotikabrott, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Polisen har begärt dem utlämnade till Sverige.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM