Fokus på Dahlgren och Ygeman på ledarsidorna

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Publicerad 2019-01-21

Flera ledarsidor fokuserade på utnämningen av energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) som syns i mitten av bilden.

Socialdemokratiska ledarskribenter gör tummen upp till utnämningen av Hans Dahlgren som EU-minister och förvånas över Anders Ygemans comeback.

Ledarsidorna till höger är kritiska mot Ygeman och ger även oppositionen en känga för att den inte ryter ifrån.

Dala-Demokratens (socialdemokratisk) ledare beskriver statsminister Stefan Löfvens (S) regeringsombildning som stor, med sex nya ministrar, och tycker att den nya regeringen består av en bra mix av nya och gamla, erfarna som veteranen Hans Dahlgren (S). Ledarsidan förvånas dock över utnämningen av Anders Ygeman (S) som energi- och digitaliseringsminister, som beskrivs som den främsta överraskningen.

Länstidningen Östersund (socialdemokratisk) konstaterar att Stefan Löfven "som väntat valt en försiktig regering", och att det inte kommer att inträffa någon revolution av persondynamiken på Regeringskansliet. Tidningen ser utnämningen av "den politiska räven" Hans Dahlgren som ett tecken på att Löfven "prioriterar att knyta just EU-frågorna närmare statsministerns bord" inför brexit och det kommande EU-valet senare i vår.

Anna Ekström hyllas

Arbetarbladet (socialdemokratisk) skriver att Dahlgren med sin långa politiska erfarenhet "tvivels utan kunna stärka regeringens arbete och bidra med viktig stadga i arbetet". Tidningen hyllar valet av Skolverkets tidigare generaldirektör Anna Ekström (S) som ny utbildningsminister, och stämplar företrädaren Gustav Fridolin (MP) som "blek".

Folkbladet (socialdemokratisk) önskar att fler ministrar från Norrland hade tagit plats i regeringen: "Sven-Erik Bucht (S) som varit en av få som bott kvar i norr trots statsrådsuppdraget lämnar regeringen. De flesta 'Norrlandsrepresentanterna' har för länge sedan lämnat Norrland för storstaden", skriver tidningen.

På andra sidan av den politiska mittlinjen är tonläget skarpare. Expressen (liberal) stämplar regeringen som en bräcklig farkost, och tycker att Sverige förtjänar bättre. Samtidigt skriver ledarredaktionen att det finns saker som talar för att den nya regeringen kommer att lyckas bättre än den förra, bland annat utnämningarna av Ekström och Dahlgren: "Det är ett mer erfaret gäng på Rosenbad denna gång än de glada nybörjare som Löfven omgav sig med förra gången".

"En provokation?"

Svenska Dagbladets l edarsida (obunden moderat) skriver att Anders Ygemans comeback "riskerar bilden av S som regeringsdugligt parti", och kritiserar Moderaternas partiledare Ulf Kristersson för att inte ha kritiserat utnämningen. "Det är svagt att M anammar en låt-gå-attityd. Spioners identiteter har röjts, utländsk makt har fått information om broars bärighet och var det går att rulla in stridsvagnar", skriver ledarredaktionen.

Dagens Nyheter (liberal) håller med om att Anders Ygeman är ett dåligt val, och frågar sig om det är menat som en provokation. Ledarsidan är även kritisk mot den nya kulturministern Amanda Lind (MP): "Och kan vi ha en kulturminister som, vilket SvD avslöjade, dagen före utnämnandet har det dåliga omdömet att hylla MP:s ex-minister Mehmet Kaplan? Denne är mest känd för att ha fått avgå med buller och bång efter kontakter med turkiska extremnationalistiska miljöer".