Efter hoten – sjuksköterskor lär sig självförsvar

Publicerad 2018-11-27

Droppen var en hotfull situation på akuten i Kalmar.

Nu har tolv undersköterskor och sjuksköterskor gått en självförsvarskurs.

– Jag jobbar mycket natt och det här känns som en trygghet, säger initiativtagaren Andrea Berg.

Andrea arbetar på akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar. Hon har varit sjuksköterska sedan 2007 och tycker att hoten blivit fler på senare år:

– Patienterna är stökigare, det är mer droger som florerar. Det börjar krypa lite inpå skinnet.

Händelsen i somras, som snart ska upp i Kalmar tingsrätt, var ”väldigt hotfull”, enligt Andrea.

Andrea Berg, sjuksköterska på akutmottagningen vid Länssjukhuset i Kalmar

Efter den incidenten ordnade hon en kurs i självförsvar, på fritiden men i sjukhusets idrottslokal. Under hösten har tolv anställda på akuten – elva kvinnor och en man – gnuggats i självförsvarets grunder:

– Det handlar inte om att slå tillbaka, utan om att kunna komma loss och ta sig till en säker plats. Det känns mentalt bättre, jag har några knep som jag kan ta till. Och det känns tryggt att ha kollegor som inte backar, utan vet hur de ska handla.

Väktare på plats nattetid

Sjukhuset har nyligen utökat tiden som väktare finns på plats på akuten. Securitas kommer numera mellan klockan 18 och 04:

– Men det kan hända på andra tider också, till exempel efter klockan fyra på natten. På natten är vi färre i personalen, då är vi ganska utsatta.

Sjukhusets verksamhetschef Björn Flodmark har också ordnat föreläsningar om hur personalen ska tänka i hotfulla situationer och tryckt upp informationsblad som personalen kan ge till patienter om de inte sköter sig:

– Följer besökarna inte ordningsreglerna kan vi be dem att avlägsna sig, säger Andrea Berg.

Verksamhetschefen tycker det är bra att delar av personalen lär sig självförsvar, men han hanterar det på samma sätt som om de hade velat träna yoga:

– De gör det på sin egen fritid. Därför har vi upplåtit en lokal för ändamålet.

Borde sjukhuset självförsvarsutbilda personalen på arbetstid?

– Nej, det sänder fel signaler, både till medarbetarna och patienterna. Om vi behöver utbilda personalen i självförsvar har vi ett så stort problem med hot och våld att vi i princip inte kan bedriva vår verksamhet, säger Björn Flodmark.

Våldet på akuten har ökat

Han konstaterar att våldet och hoten på akutmottagningen har ökat, men anser att de åtgärder som redan vidtagits räcker.

– Vi har agerat, men inte med självförsvarskurser.

I vår kommer ytterligare 13 sjuksköterskor, undersköterskor och medicinska sekreterare att utbilda sig i självförsvar.

Brottsförebyggande rådets rapport Yrkesrelaterad utsatthet för brott, som publicerades tidigare i år, kan inte slå fast att våldet och hoten i arbetslivet har ökat sedan 2005. Den konstaterar bara att utsattheten kan ha ökat.

Totalt uppgav tre procent av alla förvärvsarbetande under perioden 2014 till 2017 att de utsatts för brott mot person i arbetslivet, det vill säga hot, misshandel, trakasserier, rån eller sexualbrott.

Värst utsatta var väktare (21 procent) och socialarbetare (14 procent). Tredje mest drabbade – sex procent - var personal inom hälso- och sjukvård. Samtidigt var det inom hälso- och sjukvården som minst andel av brotten polisanmäldes.