Ledaren var måltavla för gårdagens skjutning – överlevde med lindriga skador

avKenan Habul

Den 21-årige mannen som överlevde gårdagens skjutning i Malmö pekas ut som den egentliga måltavlan, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Han är ledare för en av Malmös kriminella gäng och har tidigare varit misstänkt i mordutredningar.

– Det kan finnas ett hämndmotiv från tidigare mord som han har suttit häktad för, säger en källa.

Tre män, varav två är bröder, mördades vid 20-tiden i centrala Malmö igår kväll. Ytterligare tre skadades. Läget för en av dem är allvarligt, men stabilt, sa Stefan Sinteus, polismästare i Malmö på en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

1 av 15 | Foto: Johan Nilsson/TT

Enligt polisen pågår flera konflikter mellan gängkriminella i Malmö.

En källa berättar för Aftonbladet att den troliga måltavlan var en av de skjutna, en 21-årig man som pekas ut som en ledarfigur. 21-åringen överlevde gårdagens skjutning med förhållandevis lindriga skador. Han har tidigare suttit häktad för flera grova brott, bland annat för mord.

– Det är 21-åringen i toppen och de andra är hans lakejer. Man kan inte snacka om ett gäng i uppsegling, enligt Aftonbladets uppgiftslämnare. 

21-åringen har hållit på med idrott och han beskrivs som en renlevnadsmänniska. 

– Han röker inte ens, vilket är ovanligt i de här kretsarna.

Hämnd eller knark kan vara motiv

Förutom hämnd, kan även knark vara ett motiv. Enligt uppgifter till Aftonbladet är 21-åringen och de andra även inblandade i knarkhandeln som omsätter stora pengar.

– Det handlar om flertal miljoner. När man sysslar med det blir man ovän med olika människor. Och så lite heder på det ”du ska inte komma och snacka skit om mig”, säger Aftonbladets källa. 

Polisen är orolig för att gårdagens trippelmord kommer att leda till fler skjutningar. 

– De är farliga, de här människorna. Om de överlevande har sett vem som har gett sig på dem är risken stor att de försöker slå tillbaka, säger en polis med insyn.

Inga misstänkta i nuläget

Hur stor chansen är att gårdagens brott klaras upp vågar ingen säga. Officiellt finns inga misstänkta i nuläget. 

– Vi har ofta rollistan, vi vet vilka som figurerar i händelser som dessa, men det är svårt att få folk att prata. Om gärningsmannen har burit mask är det svårt att bevisa vem som döljer sig bakom den. 

ARTIKELN HANDLAR OM