Trumps ilska: ”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land”

Publicerad 2018-06-26

Harley-Davidson flyttar sin produktion från amerikansk mark för att undvika EU:s strafftullar.

Beslutet får president Trump, som ser det klassiska mc-märket som den mest amerikanska av amerikanska symboler, att gå i taket.

”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land, aldrig! Deras anställda och kunder är redan väldigt arga på dem”, twittrar han.

Mc-företaget har en speciell plats i den amerikanska presidentens hjärta. Donald Trump har bjudit in företrädare för Harley-Davidson till Vita huset och flera gånger hyllat bolaget och deras motorcyklar som en ”sann amerikansk symbol”.

Under måndagen blev det klart att den framtida produktionen av motorcyklar inte kommer att ske i USA. Harley-Davidson väljer att flytta delar av företaget för att undvika de tullar som EU kommer att införa på amerikanska varor, som svar på USA:s tullar på stål och aluminium.

”En Harley-Davidson ska aldrig byggas i ett annat land, aldrig! Deras anställda och kunder är redan väldigt arga på dem. Om de flyttar, vänta bara, det är början på slutet – de ger upp, de lägger ner! Strålglansen försvinner och de kommer beskattas som aldrig förr”, twittrar Trump på tisdagen.

Skyller beslutet på EU:s strafftullar

EU:s tullavgifter kommer att innebära att varje båge som exporteras från USA till Europa kostar 2 200 dollar mer, motsvarande knappt 20 000 kronor, på grund av tullavgiften.

Även tidigare har han uttryckt besvikelse över beslutet.

”Jag är överraskad att Harley-Davidson, av alla företag, skulle bli den första att vifta med vit flagga. Jag stred hårt för dem och i slutändan tänker de inte betala tullar för att få sälja till EU, vilket har skadat vår handel mycket, som minskat med 151 miljarder dollar”, har Trump tidigare twittrat.

Harley-Davidson tillverkar redan en del av sina motorcyklar i andra delar av världen, bland annat Brasilien och Thailand. Exakt hur många jobb som försvinner är inte klart men företaget räknar med en process på 9–18 månader.

Följ ämnen i artikeln