Kungen och Silvia tog farväl av prins ”Hansi” i Tyskland

Uppdaterad 2016-03-13 | Publicerad 2016-03-12

Vid Stockholms slott vajade flaggorna på halv stång under lördagen, trots kronprinsessan Victorias namnsdag.

I södra Tyskland begravdes nämligen prinsessan Birgittas make, "Hansi", prins Johann Georg av Hohenzollern.

Kungaparet och prins Carl Philip fanns på plats för att ta ett sista farväl.

En och annan undrade över varför flaggorna på Stockholms och Drottningholms slott vajade på halv stång under lördagen – trots att det var kronprinsessans namnsdag och flaggdag.

Men det var förstås för att kungens svåger, prinsessan Birgittas make, begravdes i Sigmaringen i Tyskland.

Det var också här, högt uppe i bergen, som den svenska prinsessan Birgitta sommaren 1961 gifte sig med den tyske prins Johann Georg av Hohenzollern-Sigmaringen, "Hansi" kallad.

Sofia stannade hemma

Den 2 mars i år – samma dag som Sveriges nye prins, Oscar föddes – avled prins Johann Georg på ett sjukhus i München efter en tids sjukdom.

Han blev 83 år.

Både kungen och Silvia och prins Carl Philip – som är prinsessan Birgittas gudson – hade rest till Tyskland för att närvara vid begravningen och ta ett sista farväl i Hedinger Kirche i Sigmaringen.

Prinsessan Sofia, som inom de närmaste veckorna väntar barn, stannade dock hemma.

Även två av prinsessan Birgittas och kungens systrar, prinsessorna Christina och Desirée var på plats, liksom prinsessan Desirées make, Niclas Silverschiöld.

Från prinsessan Margarethas familj kom hennes dotter, Sybilla von Dincklage, som bor i München.

Prinsessan Birgitta och hennes Hansi var skilda sedan många år – han bodde kvar i Tyskland, medan hon har skapat sig ett nytt liv på Mallorca.

Klockringning i Stockholm

Trots att de i många år levt åtskilda har de förblivit både gifta och goda vänner.

Vid prinsessan Birgittas sida fanns förstås också parets tre barn, Carl Christian, Desirée och Hubertus och deras familjer.

I samband med begravningen i Tyskland ringde också klockorna i Riddarholmskyrkan under en timme. Det var en så kallas serafimerringning, eftersom Hansi, när han gifte sig med prinsessan Birgitta, fick ta emot Serafimerorden.