Bevisat: Barbie förstör tjejers självbild

Publicerad 2016-09-13

Det kommer kanske inte som en chock att man påverkas av de kroppsideal man matas med.

Och nu visar en ny studie att flickor som leker med Barbiedockor oftare tycker illa om sina kroppar.

Det har länge hävdats att om unga tjejer och pojkar matas med en viss typ av normbild av hur man ska se ut så kan det få grava konsekvenser. Och nu verkar det påståendet få uppbackning även från forskningsfären.

Tydliga resultat

En ny studie, publicerad i den vetenskapliga tidskriften Body Image, har undersökt hur flickor mellan sex och åtta år påverkas av kroppsideal.

I studien delades flickorna upp i två grupper: en fick leka med traditionella Barbiedockor och en grupp fick leka med kurvigare figurer av Tracy Turnblad från musikalen Hairspray.

Det visade sig då att oavsett vad dockorna hade på sig så kände flickorna som lekte med Barbiedockor i högre utsträckning sig missnöjda med sina kroppar. Detta medan flickorna som fick leka med kurvigare dockor var mer nöjda med hur de såg ut.

Oerhört anatomiskt inkorrekt

Nyheten kanske inte är chockerande eftersom kroppsmåtten på Barbiedockor är långt ifrån vad som ens är anatomiskt möjligt – om hon varit en verklig person hade hon behövt gå på alla fyra och dessutom inte ens kunnat hålla uppe sitt eget huvud.

Tidigare i år svarade dock tillverkaren Mattel på detta genom att introducera dockor som både är långa, korta och kurviga.