Polisen varnar för nytt bluffmejl

Publicerad 2016-02-27

Om man får mejl från okända avsändare som innehåller länkar eller bifogade filer bör man vara försiktig och radera mejlet.

Ett mejl som säger sig komma från ”Outlook Web App” har skickats ut till svenska e-postadresser.

Polisen varnar nu för att mejlet är falskt, skriver Göteborgs-Posten.

Det är i nuläget okänt hur många som har fått mejlet som utger sig vara från ”Outlook Web App”, men mottagare uppmanas att radera meddelandet.

– Alla mejl som är från okända avsändare eller från företag man inte har haft kontakt med, är en stark varningssignal, säger Mattias Falkbåge, chef på Nationellt bedrägericenter.

Falska mejl kommer ofta i två olika varianter. I den ena varianten luras mottagaren att klicka på en länk i meddelandet och då är syftet att fiska efter kontokortsuppgifter. I den andra varianten innehåller mejlet en bilaga och om man klickar på den så kan skadlig kod laddas ner i datorn.

– Vissa av virusen ligger kvar i datorn och väntar på att du ska göra dina bankärenden, medan andra gör att din dator låser sig och du får betala in pengar för att låsa upp den, säger Mattias Falkbåge.

”Radera oväntade mejl”

Enligt Nationellt bedrägericenter ökar de flesta typer av bedrägerier. Den typ av bedrägeri som ökar mest är köp med stulna kortuppgifter, medan bedrägerier på Blocket minskar. Bedrägerier med hjälp av bluffmejl är fortfarande relativt vanliga.

– Trenden går mot att bedragarna blir bättre och bättre på att rikta informationen, de kan till exempel komma över medlemsregister, eller se vilka sidor personen har gillat på Facebook, säger Mattias Falkbåge.

Det är ofta svårt att ta reda på var virus kommer i från och vem som ligger bakom anonyma mejlutskick. Polisen uppmanar därför privatpersoner att tänka efter en extra gång innan de klickar på en länk eller bilaga, även om mejlet kan se ut att komma från ett välkänt företag.

– Får man ett oväntat mejl så titta på företagets hemsida, ofta står det om de har utsatts för bedrägeri, annars ring och fråga. Är det ett bluffmejl så är det bara att radera det. Det går också att göra en anmälan hos polisen, om man har blivit utsatt för något så ska man absolut göra det, säger Mattias Falkbåge.