Margot Wallström: ”Det här var hennes livsdröm”

Publicerad 2018-03-11

Zaida Cataláns mördare ska gripas och dömas.

Det kräver utrikesminister Margot Wallström (S).

– Kongo är ett land i kaos, men vi kommer att göra vad som krävs, säger hon.

På måndagen den 12 mars har det gått ett år sedan den svenska FN-experten Zaida Catalán, 36, och hennes amerikanske kollega Michael Sharp, 34, mördades.

Flera män har gripits och ställts inför rätta i Kongo-Kinshasa. Men rättegången har präglats av motstridiga uppgifter och mystiska försvinnanden.

Och den svenska åklagaren Sara Nilsson, som också utreder mordet, utesluter inte att den kongolesiska regeringen själv är inblandad.

– Det är svårt. Kongo är ett land i politiskt kaos, där mycket är osäkert. Men vi ger inte upp, säger Margot Wallström (S).

”En livsdröm”

Utrikesministern säger att hon berörts djupt av mordet.

– Zaida Catalán betydde mycket för många människor. Det här var ett viktigt uppdrag för henne, en livsdröm.

Hon pekar på att mord på FN-personal numera kan leda till sanktioner, en förändring som Sverige har drivit igenom i FN:s säkerhetstråd som en följd av morden.

– Jag tänker prata med generalsekreteraren snart igen för att ge honom stöd att fortsätta att hålla frågan levande. Vi vill att de skyldiga döms. Och vi kommer att göra vad som krävs.

Skriver till FN

Hur ser du på att den svenska åklagaren inte utesluter att den kongolesiska regeringen är skyldig?

– Jag kan inte kommentera utredningen, men det är få saker som förvånar oss numera, säger Margot Wallström.

När vet vi vem som mördade Zaida Catalán?

– Jag vågar inte gissa det. Men vi fortsätter att driva frågan oförtröttligt. Vi har försökt komma med konstruktiva lösningar och tänker fortsätta med det, säger Margot Wallström.