Anna-Lenas son fick fel transport – begick självmord

Uppdaterad 2018-03-09 | Publicerad 2018-03-08

Förra året försökte Karl, 53, ta livet av sig. Han räddades och hamnade på Skånes universitetssjukhus i Malmö.

– Mina döttrar sa till läkarna att han var självmordsbenägen och inte fick lämnas ensam, säger Karls mamma Anna-Lena.

Trots det fick Karl ingen specialanpassad transport när han skulle flyttas till psykiatrin, utan skickades med vanlig taxi. Ensam.

Och det blev som Karls systrar befarat. Karl gick inte in. I stället tog han sitt liv.

Anna-Lena berättar att hennes son Karl, 53, för det mesta mådde bra, men att han var bipolär och hade perioder då han var deprimerad. Tiden före självmordsförsöket förra året var en sådan period.

– Han försökte ta livet av sig men blev hittad av personer som vår dotter hade skickat dit, så han räddades i det läget och kom till kirurgen i Malmö som lagade honom fysiskt.

Efter operationen på Skånes universitetssjukhus i Malmö skulle Karl efter fyra dagar bli förflyttad till en psykiatrisk avdelning.

Döttrarna slog larm

Under de fyra dagarna på Skånes universitetssjukhus var Anna-Lenas döttrar dagligen på sjukhuset och påpekade upprepade gånger att Karl var mycket självmordsbenägen.

Trots det gjordes inga uppföljande psykiatriska bedömningar fram till dess att han skulle förflyttas.

När Karl skulle föras till psykiatrin fick han ingen specialanpassad transport, utan skickades med vanlig taxi. Egentligen hade han behövt eskorteras hela vägen till porten.

– Han blev avsläppt av en taxi klockan 12.30. När klockan var 18 så påpekade en sjuksköterska på psyket att de skulle få en patient från kirurgen i Malmö och undrade varför han inte hade kommit.

– Ingen på alla de timmarna har undrat eller ringt och frågat. Då går de in på datorn och hittar dödsbeviset, 17.15 är det skrivet. Man blir mållös.

Ivo kritiserar val av transport

Karl hade avvikit när taxin nått psykiatrin och senare hittats död.

Ivo, inspektionen för vård och omsorg, kritiserar i sitt utlåtande valet av transport och menar att det inte inte var patientsäkert. De skriver också att patientens psykiska hälsotillstånd borde ha följts upp innan förflyttningen.

Anna-Lena och hennes man nåddes av beskedet när de var på semester.

– Vi fick bara packa väskorna och åka hem. Jag kan fortfarande inte sätta ord på det.

Ivo:s beslut kom i början av mars. Bedömningen är att Karl inte fått ett omhändertagande som tillgodoser en god och säker vård. Händelsen är även lex Maria-anmäld av vårdgivaren.

– De har erkänt att de har gjort fel. De har gjort en felaktig bedömning och då är man inte tillräckligt duktig på det området. Man måste kunna läsa människor, men det finns inte tid till det i dag inom någon klinik.

”Väldigt olyckligt”

Daina Selga, chefsläkare på SUS, tjänstgjorde inte när händelsen inträffade och vill inte kommentera det enskilda fallet närmare. Men hon medger att personalen har brustit.

– Vi vill naturligtvis beklaga att det har hänt. Väldigt olyckligt.

Hon säger att sjukhuset inte haft tillräcklig kunskap om vilket begrepp som bör anges vid beställning av sjukresa mellan två avdelningar.

Efter händelsen har Skånes universitetssjukhus tagit fram en handlingsplan för hur man framöver ska hantera sjuktransport av patienter som begått självmordsförsök.

– Numera ska det gå med ambulans. Så ambulanspersonal är med hela vägen, de hämtar patienten och lämnar patienten till personalen på nästa enhet, säger hon.

Hoppas på bättre vård

Anna-Lenas förtroende för sjukvården har skadats rejält och det känns tungt att döttrarnas ängslan inte togs på allvar. Hon hoppas att sjukvården kommer bli bättre framöver.

– Jag hoppas att några andra föräldrar kommer slippa det här. Man måste gå vidare. Man måste försöka. Det är inte lönt att titta tillbaka, man går framåt.

Fotnot: Anna-Lena och Karl heter egentligen något annat.