Magdalena Andersson (S): Har skrivit brev med Finlands regering

Publicerad 2022-03-08

Statsministern höll pressträff efter ett hemligt möte med de andra riksdagspartiernas ledare.

Hon berättade att Sverige och Finland skrivit ett gemensamt brev – med en påminnelse till EU.

– Om en medlemsstat utsätts för ett väpnat angrepp är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel, säger Magdalena Andersson vid en pressträff.

På tisdagen höll statsminister Magdalena Andersson (S) en pressträff med anledning av det säkerhetspolitiska läget i världen.

Statsministern gick till hårt angrepp mot Rysslands agerande i Ukraina.

– Rysslands krig i Ukraina är olagligt. Även under olagliga krig ska lagar följas och här måste Ryssland följa internationell humanitär rätt och skydda civilbefolkningen. Våldet mot civila måste omedelbart upphöra, säger Magdalena Andersson.

Har skrivit brev

Andersson lyfte bland annat sanktionerna mot Ryssland men meddelade även att Sveriges regering tillsammans med Finlands regering gemensamt har skrivit ett brev inför Europeiska rådets möte på torsdag och fredag.

– Där påminner vi om och understryker vikten av EU:s gemensamma försvarsklausul som finns i Lissabonfördraget, säger Magdalena Andersson och fortsätter:

– Klausulen innebär att om en medlemsstat utsätts för ett väpnat angrepp på sitt territorium är de övriga medlemsstaterna skyldiga att ge stöd och bistånd med alla till buds stående medel, säger Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson med Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Sanna Marin.

Enligt Lena Mellin, politiska kommentator på Aftonbladet, kan brevet från Sverige och Finland vara ett tecken på oro hos ländernas statsministrar.

– Det är ett utslag för att de här premiärministrarna är oroliga, mycket oroliga, för vad som kan hända, säger Lena Mellin efter pressträffen.

Om Natoansökan: ”Skulle destabilisera”

Statsministern meddelade även att leveranserna av militärt materiel från Sverige till Ukraina har fullföljts.

– Vi undersöker ytterligare möjligheter att stötta Ukraina, bland annat genom att stärka deras motståndskraft mot cyberattacker. Det är viktigt för att ukrainska myndigheter ska kunna fortsätta viktig information men också för att ukrainare ska kunna ta del av information från Västvärlden bland annat, säger Magdalena Andersson.

Gällande ett Natoansökan säger Magdalena Andersson att det inte är aktuellt.

– Om Sverige skulle välja att skicka in en Natoansökan i det här läget skulle det ytterligare destabilisera i den här delen av Europa och Sverige skulle bidra till att destabilisera läget ytterligare, säger Magdalena Andersson.