Åtalas för att ha röjt statshemligheter – försökte bränna hårddisk

Publicerad 2022-09-01

Tre journalister på Finlands största tidning står åtalade för att ha röjt statshemligheter.

När en av dem försökt bränna upp en hårddisk inledde polisen en razzia.

Nu startar rättegången som beskrivs som unik i landets historia.

Helsingin Sanomats tidningshus 2013.

I december 2017 publicerade Helsingin Sanomat en artikel som skakade om den finländska Försvarsmakten, rapporterar Svenska Yle.

Med hjälp av läckta dokument kunde tidningen avslöja var det topphemliga signalunderrättelsecentret låg och hur verksamheten fungerade.

Presidenten Sauli Niinistö fördömde artikeln som ”ett äventyrande av landets säkerhet” – och två år senare lades underrättelseavdelningen ner.

Razzia

Efter den stora uppståndelsen försökte en av de misstänkta journalisterna förstöra sin hårddisk, men den kraftiga röken gjorde att hon tvingades tillkalla brandkår.

En polispatrull följde med räddningstjänsten och när de insåg vem de kommit hem till inleddes en flera timmar lång razzia där hårddisken togs i beslag, enligt Helsingin Sanomat.

De tre journalisterna, två reportrar och en ansvarig chef, åtalades därefter misstänkta för röjande av statshemlighet och åklagaren yrkar på villkorliga fängelsestraff på 1 år och 6 månader, enligt Hufvudstadsbladet.

En finsk polisbil.

Rättegången inleds

I slutet på september inleds rättegången som saknar motstycke i Finlands historia, skriver Svenska Yle.

Förundersökningen har visat att journalisterna inte använt sig av olagliga medel för att ta del av informationen och hårddisken som beslagtogs får inte användas som bevisning. Nu ska man ta reda på om om reportaget, och de uppföljande artiklarna som aldrig publicerats, innehåller information som kunnat skada Finlands säkerhet.

En debatt om journalistikens gränser har också blossat upp där en fällande dom anses kunna påverka både yttrandefriheten och den nationella rättspraxisen i landet.

Följ ämnen i artikeln