Så är Donald Trumps ekonomiska politik – experternas analys

Publicerad 2017-02-09

Donald Trump vill göra USA ”great again” – och ta tillbaka jobb som flyttat från landet.

Men vad är det egentligen han vill göra, och hur? Vad kan lyckas – och vad kan stöta på problem?

Här är huvuddragen i Donald Trumps ekonomiska politik.

1. SKAPA MILJONTALS JOBB – med lånade pengar

Hur?

Donald Trump har lovat stora satsningar – över 1 000 miljarder dollar på tio år – på infrastruktur som vägar och elnät. Det är klassisk stimulanspolitik som också förespråkas i Sverige med jämna mellanrum.

– Det han vill är att skapa jobb. Han pratar om 25 miljoner jobb över tid. Om han lyckas är oklart, men den här typen av stimuleringar fart i ekonomin, säger Erik Bergin, tidigare USA-korrespondent och nu nyhetschef på Svenska Dagbladet.

Om muren mot Mexiko byggs innebär det också nya jobb.

Vad kan det bli för problem?

– Frågan är om han får med sig den amerikanska kongressen (som beslutar om budgeten, red:s anmärkning). Pengarna kommer troligen att behöva lånas till viss del. Hur stora underskott kan republikanerna i kongressen acceptera? Han måste börja förhandla med kongressen, säger Louise Andrén Meiton, makroreporter på SvD Näringsliv.

Och: pengar som lånas måste förr eller senare betalas tillbaka. Ytterligare lån läggs till den gigantiska statsskuld på 19 000 miljarder dollar som Obama lämnade efter sig.

2. SKATTESÄNKNINGAR SKA STIMULERA EKONOMIN

Hur?
Trump vill sänka bolagsskatten från 35 till 15 procent och den högsta federala inkomstskatten från 39,6 till 33 procent. Det ska sätta fart på ekonomin och öka tillväxten från dagens två till 3,5 procent.

Problem?
– Han tror att det kommer att ge fart i ekonomin, men många är kritiska och hävdar att de som får skattesäkningarna inte kommer att konsumera mer. Då ger det inte effekten som han tror, säger Louise Andrén.

Om skattesänkningarna finansieras med lånade pengar stiger också budgetunderskottet – vilket tvärtom kan bromsa ekonomin.

3. SKYDDA INDUSTRIN MED TULLMURAR

Hur?
Trump vill skydda den inhemska industrin genom att göra det dyrare att importera varor till USA. Frihandelsavtal som Trump tror missgynnar USA ska rivas upp.

Problem?
– Många är skarpt kritiska till att det kommer få den effekt han tror. Man kan ”flytta hem” en fabrik, men då kommer man att se långt fler robotar än människor mot vad Trump tror. Det ger inte så många jobb. Och sätter man höga tullar kan priserna stiga på varor som de med lägst inkomst köper, och då får man en kontraproduktiv effekt, säger Louise Andrén.

– Trump missar också att vi till stor del har gått över till en tjänsteekonomi. Det finns inte lika många jobb att hämta i industrin som förr och kommer aldrig att gå att återställa. De jobben är för evigt borta, säger Erik Bergin.

– Här har Trump en gammal världsbild. Han tror att världen funkar på ett sätt, men det gör den inte, säger Louise Andrén Meiton.

Strafftullar kan leda till ett handelskrig med exempelvis Kina, vilket ingen vill ha.

OCH NU DÅ?

Hittills har Trump ägnat sig åt att skriva presidentorder för att få igenom beslut. Men för att få igenom sin ekonomiska politik krävs mer.

– Donald Trump har inte gett några detaljer om hur han ska genomföra det här. Det måste han börja göra ganska snabbt. Ska han få något gjort måste han börja samarbeta med kongressen nu, säger Erik Bergin.

För hur man får igenom lagar eller en statsbudget är en helt annan historia. Här reder vi ut hur den amerikanska maktdelningen fungerar: